KAFFERÄVENS SPECIALKAFFEKALENDER 2024
Följ med på resan till 24 kaffeproducenter som odlat kaffet i din kopp.
Denna sida har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Spendera €350 mer för FRI frakt.FRI frakt kommer att tillämpas vid kassan
Tyvärr, det ser ut som om vi inte har tillräckligt av denna produkt.
KAFFERÄVENS SPECIALKAFFEKALENDER 2024
Följ med på resan till 24 kaffeproducenter som odlat kaffet i din kopp.
COSTA RICA | BÄRTORKAD GEISHA
Las Margaritas är en gård i Santa Maria de Dota i COsta Rica som drivs av familjen Solis. Vi träffade Emmanuel och hans familj genom våra vänner Ricardo Azofeifa och Rebeca Moya som exporterar deras kaffe första gången 2019. Varje gång vi har besökt gården har vi slagits av hur välmående plantorna är och hur mycket Emmanuel njuter av att visa oss utsikten. Gården ligger omringad av skog och berg och familjen använder inga bekämpningsmedel utan vill odla sitt kaffe i harmoni med naturen. Emmanuel specialiserar sig på unika kaffesorter med hög kvalitet och utpräglad smakprofil som Villalobos, Gul Catuaì, SL28 och storfavoriten Geisha. Detta är en Geisha och böntypen bidrar mycket till kaffets smak och arom. Emmanuel plockar bären när de är mogna för att ta vara på sockret i bären, och torkar dessa långsamt på upphöjda bord för att hålla kvaliteten så hög som möjligt.
TIBEBU ROBA | ETIOPIEN | BÄRTORKAD KURUME & WOLISHO
Vi är Gringo Nordic, ett nyfiket litet kafferosteri i centrala Göteborg. Vi har en enkel inställning till fint kaffe, men tar inga genvägar. Vi köper 100 % specialkaffe från enskilda gårdar, plantager och kooperativ. Många av våra kaffen kommer från ekologiskt certifierade producenter, men många kommer också från mindre odlare, där certifikat inte är en ekonomisk och praktisk möjlighet. Men vi stödjer dem ändå när kaffet är gott, det finns ofta många goda intentioner bakom varje odlare, speciellt de som jobbar med kvalitet. De är rädda om sin egen mark, och undviker dyrt konstgödsel om de kan. Vi älskar verkligen kaffe – vi kommer att se till att du aldrig tvivlar på det.
KENYA | VÅTFÖRÄDLAD SL, RUIRU & BATIAN
Kooperativet som driver Gatagua heter Kagaa Farmers Cooperative Society och bildades i december 2019. Många kooperativ i Kenya har flera tvättstationer, men Kagaa har än så länge bara en. Kagaa är ett ungt kooperativ, men tvättstationen byggdes redan på 1960-talet. På den tiden var kaffeproduktionen i Kenya högre än den är idag, så Gatagua är dimensionerat för större volymer än producenterna kan leverera. Det är inget problem, utan ger bara kooperativet möjlighet att växa.
Gatagua ligger på 1630 meters höjd, kaffet som producenterna odlar växer på 1600-1850 meters höjd. Böntyperna som odlas här är en blanding av SL med en ökande andel Ruiru och Batian, eftersom dessa böntyper ger mer skörd och har en högre tolerans mot frost och skadedjur.
Detta är ett våtförädlat kaffe. Kaffebären levereras till Gatagua samma dag som de skördas. Där sorteras bären för hand och i vattenbad innan de skalas och fermenteras i vatten över natten. Vattnet byts ut under dag två och kaffet ligger ett dygn till för att fruktköttet ska lossna och bönorna ska bli helt rena från frukten. Efter att kaffebönorna tvättats rena får de torka på torkbord i 2-3 veckor innan de är redo för export.
NICARAGUA | FÖRFERMENTERAD & VÅTFÖRÄDLAD MARACATURRA
Don Liberto Jarquin köpte marken där han har byggt sin gård 2008. Det är en stor gård på 70 manzanas vilket motsvarar ca 49 hektar men endast 16 manzanas används till kaffeodling. Resten av marken är skog vilket gör att gården har ett grönt och fuktigt mikroklimat. Det bidrar även till att jorden berikas med stora mängder organiskt material och här finns en stor ekologisk mångfald av växter, djur och insekter. Gården ligger i området Mozonte, Nueva Segovia vilket är det högst belägna området i Nicaragua för kaffeodling, och det finns gott om kaffeodlingar i de branta backarna utefter bergen. När Don Liberto köpte marken fanns ingen naturlig väg in till gården vilket gjorde arbetet med kaffeodling mödosamt. Han var dessutom sjuk och hade en ansträngd ekonomisk situation. Gården kostade honom blod och tårar berättar sonen Sergio som nu driver Finca la Bendición tillsammans med sin far.
2021 träffade far och son Jarquin, Claudia och Tim från Bridazul och bestämde sig för att arbeta tillsammans. Bridazul bidrar med kunskap om hur dom kan ta vara på de naturliga resurser som finns på gården och bättre beskära sina kaffeträd. Nu är målet för la Bandición att förbättra arbetsvillkoren för dom som jobbar på gården och fortsätta med produktionen av specialkaffe.
COSTA RICA | HONEY SARCHIMOR T5296
Origenes är en gård i regionen Brunca som drivs av våra vänner Rebeca Moya, Ricardo Azofeifa och Edgar Silva. Från början var målet att köpa en bit land och utforska vilka böntyper som trivdes bäst och gården har idag 33 olika böntyper som är hämtade från hela världen. Ricardo berättar att de har böntyper från bland annat Kongo, Kenya, Sudan, Etiopien, Colombia, Brasilen och Guatemala. Över tid kommer de upptäcka vilka typer som trivs bäst och är bäst lämpade för klimatet i Brunca. Finca Origenes delar med sig av frön till andra familjer och gårdar i regionen för att bidra till ekonomisk hållbarhet i området.
Eftersom det odlas så många olika böntyper på Origenes brukar det mesta säljas som en blandning. Den här gången har dock Sarchimor T5296 sorterats och torkats separerat från de andra sorterna. Trots att jorden är relativt näringsfattig i Brunca trivs den här böntypen som är väl anpassad till den höga höjden med ganska mycket regn.
.
ETIOPIEN | BÄRTORKAD HEIRLOOM
Heleanna Georgalis är en verklig favorit och vi är glada att jobba med henne år efter år. 2017 köpte hon stationen Logita i Sidamo Bensa som det här kaffet kommer ifrån. Heleanna är exportör, och vet att vägen till ökad kvalitet ligger i att kontrollera efterskörds-processen och jobba nära bönderna hon köper bär från. Hon gillar själv smaken och potentialen som finns i Sidamo, där det finns gott om vatten och kaffet växer väldigt högt. Logita ligger nära det lilla samhället Segera där all producenter som odlar det här kaffet kommer ifrån.
Det här kaffet är en bärtorkad lott där mogna bär är sorterade och tvättade efter skörd för att sedan torkas på upphöjda bäddar i 15-20 dagar.
.
RWANDA | VÅTFÖRÄDLAD BOURBON
Kawa Yacu betyder Vårt kaffe och är namnet på ett kooperativ som består av 700 kvinnor. Kooperativet startades av Ukeye Aline Christine och Odette Uwamiriya med fokus på att ge kvinnor en starkare röst och roll i landets kaffeproduktion. De utbildar kvinnorna i kooperativet i bland annat familjeplanering, näringslära och odling. 400 av kvinnorna har fått kor och 100 kvinnor har fått getter och kaniner som bland annat bidrar med gödsel till kaffebuskarna. Efter satsningen har skörden ökat med ett kg bär per buske och produktionen har dubblerats. Kooperativet har planer på att förse ännu fler kvinnor med kor, öka mängden ekologiskt producerat kaffe och jobba vidare med det sociala arbetet för kvinnorna i området. Målet är att minst 400 av kvinnorna har hälsoförsäkring inom två år, organisera ett sycenter för att skapa ytterligare arbetstillfällen och dessutom bygga ett dagis för barnen.
.
NICARAGUA | FÖRFERMENTERAD & BÄRTORKAD FIELD BLEND
Bridazul är namnet på en tvättstation i Nicaragua som Claudia Lovo och Tim Willems startade 2018. På stationen hjälper dom producenter att växla om sin produktion från kommersiellt kaffe till specialkaffe. För producenterna innebär det att de kan exportera sitt eget kaffe istället för att sälja sina kaffebär till exportörer eller andra mellanhänder. Bridazul ger råd och vägledning i hur kaffet kan gödslas, buskarna beskäras, och bären skördas för att öka kvaliteten. Dom tar dessutom över hela efterskörds-processen för de producenter som önskar det.
Efterskördsprocessen av kaffebären på Bridazul är mer än att bara skala, tvätta och torka. I flera år har Tim och Claudia experimenterat med fermenteringar och torktider och samlat in data kring tid, temperatur och jäsning. Det här är en blandning av olika böntyper från flera gårdar i Nueva Segovia. Kaffebären har fermenterat utan syre i små satser i en temperaturkontrollerad miljö och sedan torkat på upphöjda bord för att behålla den intensivt fruktiga smaken som kommer av fermenteringen.
.
YOBANI RAMOS | COLOMBIA | VÅTFÖRÄDLAD PINK BOURBON
We're Markus Vestergaard and Gabriella Sand, and we are roasting specialty coffee. Together we have over 25 years experience of working with coffee. It might sound very serious. Like we're making special potions for secret clubs with very specific rules. Luckily, that's not the case. Our coffee is bright, seasonal and sustainably sourced.
- And we like to think it's for everyone.
.
KENYA | VÅTFÖRÄDLAD SL28, RUIRI & BATIAN
Mwiria är en tvättstation i Embu som byggdes 1964, och som har en större kapacitet än vad som behövs idag. Kooperativet har ca 1000 aktiva medlemmar och ordförande Patrik Nyaga jobbar på att öka antalet igen. När vi besökte Mwiria 2020 var vi de första besökarna de fått och vi ser fram emot att komma tillbaka igen.
Detta är ett våtförädlat kaffe som är handplockat. Enbart mogna bär väljs ut och levereras till Mwiria. Där tvättas och fermenterar kaffebären med hjälp av vatten från floden Rupingazia. Kaffebönorna fermenterar i nästan två dygn innan de torkas på torkbord i 14 dagar.
.
COSTA RICA | HONEY RÖD CATUAI
Vara Blanca är en familjeägd gård som ligger vackert inbäddad bland gröna kullar i Tarrazu. Gården är över 50 år gammal och idag står Mario Marin för driften efter sin far som tog över efter sin far. När Mario tog över 2010 började han förändra produktionen mot specialkaffe. 2015 började de sälja sitt kaffe direkt och vi var med som en av deras första köpare. Mario har utvecklat gården med fokus på att säkra en hög kvalitet. Han använder innovativa metoder för att torka och fermentera, men gör i huvudsak klassisk natural eller honey-process som detta kaffet är.
.
NICARAGUA | VÅTFÖRÄDLAD BOURBON & TYPICA
Maria Eugenia driver den lilla kaffegården La Huerta på berget Cerro Mogoton, en av de högsta topparna i Mozonte. På bara fem hektar odlar Maria Bourbon och Typica som är ovanliga böntyper för området och som den här lotten består av. Hon odlar även de mer vanliga typerna Caturra, röd och gul Catuai och Java. La Huerta betyder trädgård och namnet har kanske kommit av att kaffebuskarna växer i skuggan av Guavaträd, citroner och bananpalmer. Gården är såpass liten att Maria kan hantera den med hjälp av familjen och behöver inte ta in extra personal för att plocka kaffebären. Men hon får hjälp och vägledning från Claudia Lovo och Benito på Bridazul som hjälper till med beskärning av kaffeträden och tyngre arbetsuppgifter. Det är besvärligt att ta sig uppför berget till gården även med en rejäl bil och Maria tar sig för det mesta fram på sin motorcykel.
Detta är ett våtförädlat kaffe som är handplockat. Enbart mogna bär väljs ut och levereras till Mwiria. Där tvättas och fermenterar kaffebären med hjälp av vatten från floden Rupingazia. Kaffebönorna fermenterar i nästan två dygn innan de torkas på torkbord i 14 dagar.
.
RWANDA | VÅTFÖRÄDLAD BOURBON
I många kaffeproducerande länder är det kvinnorna som står för en stor del av arbetet med att plocka och sortera kaffe, men det kan vara mannen i familjen som säljer kaffet och tar emot vinsten. Kopakaki är ett kooperativ med 990 medlemsfamiljer. Inom kooperativet finns en ungdomsavdelning och en avdelning med enbart kvinnor. Detta parti från Kopakaki kommer från Akaseke Women Association som har startats för att premiera kvinnliga producenter.
Kaffet växer på 1700-1950 meter höjd över havet vid randen av Lake Kivu och cyklas från gård till processtation samma dag som det skördas. Genom att separera skördarna från dag till dag kan vi välja ut de med högst kvalitet och betala producenten för insatsen. Det här bidrar till att höja kvaliteten i hela området.
.
KENYA | BÄRTORKAD SL28, RUIRU & BATIAN
Kibet Langat driver en gård tillsammans med sin fru Maurin i Kericho i västa Kenya som vi träffade under en resa 2020. Vi bestämde oss för att hjäpa dom bygga en egen process-station på gården. Kibet har ett ekologiskt jordbruk och vet hur han ska odla för att få en bra skörd med hög kvalitet och med hjälp av naturen som han bor i.
2016 fick Kibet 130 kaffeträd av sina föräldrar, och nu har han planterat fler så han har 4500 träd. Dom växer på 1900-1950 meters höjd och det är en blandning av Batian, Ruiru och SL28. Detta är ett bärtorkat kaffe, något som är nytt från Kenya, men som vi tror vi kommer se mer av framöver. Det är tredje året Kibet gör ett kaffe på sin gård, och andra året som det går på export och vi är stolta över att vara med på uppstarten av hans resa.
.
INDIEN | FÖRFERMENTERAD & BÄRTORKAD CATUAI
Ratnagiri Estate ägs och drivs av Ashok Patre. Gården ligger i närheten av Bababudangiri, i ett hörn av Sydvästra Ghats där kaffe i Indien har sitt ursprung. På en medelhöjd av 1000 - 1500 meter över havet med mycket regn, har området ett milt klimat med svala vindar som lämpar sig ypperligt för kaffeodling. Gården har producerat högkvalitativt kaffe sedan 1927 och gjorde en stor satsning i början av 2000-talet för att modernisera företaget och förnyelsearbetet fortsätter. De senaste tre åren har Ratnagiri producerat över 150 microlotter med olika böntyper och efterskördsprocesser. De har bland annat designat och byggt tankar i rostfritt stål för att fermentera kaffebönor i en kontrollerad miljö.
Det här är ett kaffe av böntypen Catuai som lagts i ståltankar för att fermentera i en syrefri miljö och sedan torkats med fruktköttet kvar på bönan i 27 dagar.
.
DUNG RADAR | FÖRFERMENTERAD & BÄRTORKAD THA1
"We're your local friends, baristas, artists, yogis, parents and coffee enthusiasts, enjoying life and making great coffee for you while we're at it. Maybe you have never tasted coffee that reminds you of homemade blueberry muffins, or slurped a coffee from Vietnam that tastes like freshly squeezed orange juice and smells like your grandma's summer garden. Well we want to find these coffees, and many more, changing and adapting, just like the different seasons of life that we named our roastery after. We're here, just in the neighborhood, finding special coffees and roasting them at a world class level."
.
KENYA | Sl28, RUIRU & BATIAN
Nduki Estate är en liten gård i Kenya som vi besökte under en resa 2020, precis när pandemin bröt ut. Gården drivs av paret Hannah och John som bjöd oss på te när vi hälsade på. Efter det kunde vi inte motstå att köpa deras kaffe... Detta är tredje skörden vi köper från Nduki Estate. Hannah har en liten butik i anknytning till deras gård där byborna i Gitwe kan handla bröd, ägg och godis. John är pensionerad lärare och att odla kaffe är en del av John och Hannahs plan för att klara pensionen. Förutom kaffe odlar de macadamianötter och avokado och så äger dom några mjölkkor.
Gården ligger på de västra sluttningarna i utkanten av Aberdare National Park. Kaffebuskarna växer 1960 meter över havet i lerig, röd vulkanisk jord. Efter skörd skalas bären, tvättas och torkas på bord i 12-14 dagar beroende på väderförhållandena.
.
COSTA RICA | BÄRTORKAD MILENIO
Så här säger Mario om hans andra kaffe i kalendern; Milenio passar för vädret och altituden på Vara Blanca. Den växer högst upp på 2050 meter, där den trivs och kan ge skörd redan efter 2 år. Milenio är en hybrid mellan Rume Sudan and Sarchimor. Vi behöver en bra balans mellan säker produktion och hög kvalitet och det får vi från Milenio. Dessutom smakar den gott.
.
ETIOPIEN | VÅTFÖRÄDLAD HEIRLOOM
Logita är en process-station I Sidamo som vår vän Heleanna Georgalis driver sedan 2017. Hon köper bär från 10-20 producenter i byn Segera i distriktet Bensa. Kaffet här växer på 2100 meters höjd över havet och på grund av det är klimatet fuktigt och ganska svalt.
Det krävs mycket jobb för att göra ett rent och gott kaffe, med en noggrann selektering av bär, och en noggrannhet i torkningen. Det är därför vi jobbar med just Heleanna i Etiopien. Logita är ett våtföräldat kaffe vilket innebär att kaffebären har skalats och bönorna fermenterats i öppna bassänger. På grund av den låga temperaturen (som kan gå ner till 12 grader på natten) tar fermenteringen lång tid, från 36 upp till 72 timmar. Fermenteringen avslutas när fruktköttet lossnat från bönorna, och allt fruktkött tvättas bort innan bönorna torkar.
.
BRASILIEN | BÄRTORKAD FILED BLEND
Brasilien är världens största kaffeproducerande land och kaffe härifrån formar vår syn på hur ”vanligt kaffe” smakar. Vi köper detta kaffe direkt från kooperativet Apas-coffee i Mantiqueira, Minas Gerais. Det ekologiska jordbruket är ett sätt för producenterna i kooperativet att öka välmåendet för både natur och människor i området där dom bor och jobbar.
Vi jobbar med producenter i Brasilien som inte bara fokuserar på volym utan även på kvalitet och god smak. Via vår direkta handel betalar vi ett pris för kaffet som skapar ett ekonomiskt hållbart jordbruk så att producenterna kan fortsätta utveckla och förbättra sina gårdar och kaffet de odlar till oss.
Producenterna i Apas-coffee odlar flera olika typer av arabica: Red Catuai, Yellow Catuai, New World, Acaiá, Yellow Catucai, Macaws. Kaffet växer på 950-1300 meters höjd och efter skörd torkas kaffebären på kooperativets torkstation.
.
COSTA RICA | BÄRTORKAD GEISHA
Jhon ”Jhonny” Alvarado och hans familj driver fyra kaffegårdar i regionen Brunca i Costa Rica. År 2015 startade de sin processtationen Corazon de Jesus, med en mycket tajt budget och tidsram. Med hjälp från vänner och familj, och - enligt Jhon - från ovan, klarade de det och därav namnet. När vi besöker Corazon de Jesus möts vi av hela familjen som alla är delaktiga i skötseln av kaffegårdarna och process-stationen. Tillsammans tar dom hand om allt från skörd, efterskördsprocess, marknadsföring och bokföring. Familjen hade en tuff start men nu producerar de över 800 säckar kaffe om året fördelat på de fyra gårdarna.
Det här är en lott av den eftertraktade böntypen Geisha. Geisha har en vacker avlång form och en frisk karaktär med blommig doft och citrus i smakpaletten. Den här lotten har genomgått en förfermentering efter skörd vilket innebär att kaffebären läggs i en sluten behållare, t ex en ståltank eller plasttunnor utan syre och jäser innan de skalas och torkas. Den anaerobiska fermenteringen bidrar till kaffets tropiska smaktoner av mogen papaya.
.
RWANDA | VÅTFÖRÄDLAD BOURBON
"Abakundakawa" betyder "Vi som älskar kaffe" och är ett kooperativ som bildades 1999. Sedan dess har medlemmarna strävat efter att skapa hållbara och långsiktiga förändringar i det lokala samhället. Kooperativet består i huvudsak av kvinnor eftersom det startades som ett sätt att stötta ensamstående mödrar. Det mesta av kaffet i Rwanda växer i den norra provinsen där klimatet är varmt och torrt. Röd sand täcker allting, och ändå är det grönt överallt. 2019 blev Abakundakawa certifierat ekologiskt.
.
PAULO GUERRERO | COLOMBIA | VÅTFÖRÄDLAD CATURRA
At da Matteo, we love good coffee. So much that we compete in barista competitions and travel to the other side of the world to find the best produce. But most of all, we work hard to exceed your expectations as a guest when it comes to flavor, experience and service. Good food, tasty pastries and artisanal bread also helps. And nice cafes in the heart of Gothenburg, in spaces that have a history to tell.
.
NICARAGUA | FÖRFERMENTERAD & BÄRTORKAD GEISHA
El Árbol är en kaffegård i Dipilto, i norra Nicaragua. Gården drivs av Claudia Lovo med stort fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Växthöjden är 1150-1300 meter vilket är normalt i Nicaragua och ger kaffet en mjuk rund smak, men inte alltför hög komplexitet. El Árbol arbetar med att höja kvaliteten och komplexiteten på kaffet genom att ta vara på klassiska böntyper samt plantera nya för att utforska deras potential.
"Carbonic maceration" kallas processen där kaffebären får fermentera i tunnor, där en helt syrefri miljö skapas med hjälp av kolsyra. Tunnorna står i ett temperatur-kontrollerat rum tills den önskade pH-nivån är uppnådd. Efter fermentering torkas bären i skugga på upphöjda bäddar under lång tid för att bevara fruktens intensitet.
.