Specialkaffekalender 2022
1/12 Kaffa | Etiopien | Heirloom | Våtförädlad
Smak: Blommig, pomerans, bergamott, lång eftersmak
”We had to walk 6 hours to reach this very very simple washing station. On foot, going up and down hills although the farmer kept on telling us that it is only 30 min away every time we asked him.” Berättar Heleanna för oss.
Det här kaffet kommer från en producent som heter Maru som odlar och förädlar sitt kaffe i Bitta i regionen Kaffa. Förutsättningarna i området är utmärkta för att odla kaffe men resurserna är knappa. Här skalas kaffebären i en handdriven kvarn samma dag som de skördas, sedan fementeras bönorna i öppna tankar i 24 - 36 timmar beroende på vädret. Slutligen tvättas och torkas de på upphöjda bäddar i 15 dagar.
---
2/12 Finca Libre | Nicaragua | Catuai | Våtförädlad
Smak: Torkad frukt, kryddig, honung, nougat
Finca Libre ägs av Pil Hoon Seu från Korea. Tidigare hette gården Cerro del Cielo och var den första gården i Nicaragua som vi köpte kaffe från.
Pil berättar för oss om gården: "Vi köpte kvalitetskaffe härifrån år efter år och till slut köpte vi gården 2015. Jag ville experimentera med olika böntyper och processmetoder, men jag märkte snart att det var mycket svårare att odla kaffe än vad jag hade föreställt mig."
---
3/12 Eddy | Kenya | SL, K7, Ruiru, Batian | Bärtorkad
Smak: Citrus, grapefrukt, mörk choklad
Eddy och Jackline Kiyaka driver en liten gård i västra Kenya i regionen Kisii County nära Viktoriasjön. De började odla kaffe 2014 och blev nyfikna på att göra bärtorkat och anaerobiskt fermenterat kaffe vilket är väldigt ovanligt i Kenya.
---
4/12 Origo | Colombia | Geisha | Bärtorkad
Smak: Strawberry, brown spice, melon
Vår första gäst i Specialkaffekalendern kommer från kafferosteriet Origo i Rumänien. De har valt ett kaffe av böntypen Geisha.
De berättar: "When roasting the coffee, we aim to protect the native quality of the bean – clean, sweet, complex. At Origo Roastery, we are working daily with Loring Smart Roaster, the technology that allows us to merge talent with knowledge in order to precisely obtain the exact taste profile that we are aiming for."
---
5/12 Finca Selena | Honduras | Catuai | Våtförädlad
Smak: Brunt socker, russin, lingon, mjuk munkänsla
Gården Finca Selena ligger på en höjd av 1750 meter över havet och här odlar José Caturra, Typica, Catuai och Paraniema. Lotten som vi har köpt till årets Specialkaffekalender är en Typica som plockats när bären var röda och mogna, de skalas samma dag de skördas och tvättas och torkas sedan på upphöjda bäddar i 16 dagar.
---
6/12 La Picona | Nicaragua | Maracaturra | Bärtorkad
Smak: Fyllig, stenfrukt, vinös
La Picona odlar mestadels Maracaturra, en art med stora bönor som Samuel älskar att odla för sin goda smakprofil. Detta är en bärtorkad Maracaturra. Mogna bär sorteras och tvättas efter skörd. Därefter låter Samuel bären torka först i solen på patio och sedan i skugga på torkbord.
---
7/12 Logita | Etiopien | Heirloom | Våtförädlad

Smak: Krämig, apelsin, marmelad, blommig
Stationen Logita har fått sitt namn efter floden Logita som ringlar sig genom området, vars vatten används på stationen. Heleanna är producent och exportör, och vet att vägen till ökad kvalitet ligger i att kontrollera efterskörds-processen och jobba nära bönderna hon köper bär från. Det här kaffet är våtförädlat. Bären har skalats innan en 36 timmars fermentering i bassänger. Därefter har bönorna blötlagts några timmar innan de torkats på upphöjda bord.
---
8/12 El Avion | Nicaragua | Catuai, Catimor | Våtförädlad
Smak: Krämig, dadlar, muscavadosocker, choklad
Detta är ett klassiskt våtförädlat kaffe från El Avion i området Nueva Segovia i norra Nicaragua. Mario har byggt en process-station på sin gård och sköter pulping och fermentering där, men eftersom klimatet är för kallt och fuktigt på gården tar han sedan med sig kaffet till en lägre höjd där det får torka i skugga på process-stationen Bridazul.
---
9/12 Nuduki Estate | Kenya | SL, Ruiru, Batian | Våtförädlad
Smak: Josig, svarta vinbär, lime, tranbärsjuice, plommon
Nduki Estate ligger på de västra sluttningarna i utkanten av Aberdare National Park. Kaffebuskarna växer 1960 meter över havet i lerig, röd vulkanisk jord. Efter skörd skalas bären, tvättas och torkas på bord i 12-14 dagar beroende på väderförhållandena.
---
10/12 Ceres | Costa Rica | Catuai | Honeyprocessad

Smak: Stenfrukt, fermenterad choklad, litchi, stjärnfrukt
Café Ceres är en micromill i Tarrazu som drivs av mor och dotter, Alexandra och Stephanny. Gudinnan för natur, grödor och fruktbarhet fick ge sitt namn till deras beneficio. Detta kaffet är en honeyprocess från gården Los Quemados som ligger på 1860 meters höjd över havet. Vi träffade dom första gången under vår resa till Costa Rica våren 2022.
---
11/12 Black & Bloom | Etiopien | Heirloom | Bärtorkad
Smak: Peach, starwberry, cane sugar
Vår andra gäst i lådan är Black & Bloom från Nederländerna. De berättar:
We are always on the hunt for good Ethiopian coffee and we like coffees from Guji the best. Sadly the season was not as good as other years, but this one turned out pretty tasty. The altitude of the farm is very high, leading to very good results in the cup.
---
12/12 Guji Uraga | Etiopien | Heirloom | Bärtorkad
Smak: Bergamott, kola, jordgubbsylt, svart te, blommig
Vår vän Heleanna köper kaffebär av flera små producenter som odlar sitt kaffe i området Guji. Manager för torkstationen som ligger i den lilla byn Harso heter Mulugeta. Kaffet här växer högt, vilket ger det en komplex smak. Det här är en bärtorkad lott där de mognaste bären valts ut, tvättats rena och sorterats innan de torkar i 15-20 dagar på upphöjda bäddar. Att bärtorka betyder helt enkelt att hela bäret torkar i solen och skrumpnar ihop som ett russin. Det är processen som bidrar till kaffets syltiga toner.
---
13/12 Kafar | Indonesien | Andung Sari, Sigarar Utang | Våtförädlad
Smak: Floral, green apple, brown sugar, cocoa and hints of spiciness
Glad Lucia! Vi firar med ytterligare en gäst, kafferosteriet Kafar från Polen. Så här säger dom om detta ovanliga kaffe från Indonesien: "We finally found washed coffee from the region where mostly Wet-hulled coffee is available. In the case of this coffee, we found exceptional transparency of flavours so specific for coffee of this process and origin at the same time!"
---
14/12 Senel Campos | Costa Rica | Caturra, Catuai | Bärtorkad
Smak: Fyllig, mjölkchoklad, citrus, gult plommon, smörkola
Senel Campos var den första producenten vi handlade från i Costa Rica. Han driver nu familjens gård La Toboba tillsammans med sin son Alan. De gör alla typer av processmetoder och torkborden står uppställda bakom huset där dom bor. Kaffet växer en bit högre upp på berget där de får maximalt med sol. Varje gång vi besöker Senel slås vi av utsikten!
---
15/12 Ojo De Agua | Nicaragua | Catuai | Våtförädlad
Smak: Choklad, macadamianöt, krämig
Ali Herrera har med hjälp av sin familj sakta lagt om från traditionell kaffeproduktion till att bli mer selektiva när de skördar bär och har ökad kontroll på efterskördsprocessen, vilket ökat kvaliteten. Det här är ett våtförädlat kaffe, bären har plockats mogna, skalats och tvättats på gården och torkat på bord i 15 dagar.
---
16/12 Sheribata | Costa Rica | Catuai | Honeyprocessad
Smak: Mjölkchoklad, grönt äpple, plommon
Sheribata är en familjedriven gård som ligger i distriktet Brunca i södra Costa Rica. Här växer kaffet på 1700 meters höjd över havet. Gården drivs av familjen Alvarado med Jhon i spetsen. Kaffet torkas i sitt fruktkött på familjens torkstation ”Corazon de Jesus” som ligger i anknytning till deras hus.
---
17/12 Gatagua | Kenya | SL, Ruiru, Batian | Våtförädlad
Smak: Josig, svarta vinbär, fruktig choklad
I februari 2020 träffade vi hela styrelsen för Kagaa Farmers Cooperative Society som förklarade sin vision och filosofi, och visade alla delar av tvättstationen. Deras motto är ”Kvalitet styr pris” och de har som mål att producera det bästa kaffet i regionen.
---
18/12 Nordbeans | Costa Rica | Typica, Bourbon | Honeyprocessad
Smak: Vanilj, marsipan, rött äpple
Tredje advent och vår sista gäst i lådan kommer från Tjeckien. Det här kaffet har vi en särskild relation till eftersom det är köpt av vår gemensamme vän Mario Marin. Det är jättekul att smaka detta kaffe rostat av ett annat specialkafferosteri!
Nordbeans berättar: "All the coffees from this year’s Costa Rican harvest have become highlights of our season. We truly cherish the relationship with Marín family and our ongoing cooperation made possible by Per Nordby. This coffee represents everything we are proud of about our business.
---
19/12 Aricha | Etiopien | Heirloom | Bärtorkad
Smak: Jordgubb, citrus, floral, svart te, godis
Aricha är en by i regionen Yirgacheffe. Här driver Moplaco en process-station som grundades 2005 av Heleannas far Yanni Georgalis. Här görs främst bärtorkat kaffe. Kaffebären köps från producenter i flera byar i området och detta kaffet kommer från byn Aricha. Här växer kaffe på 1900-2100 meters höjd i ett svalt och grönt klimat.
---
20/12 Origines | Costa Rica | T5296 | Honeyprocessad
Smak: Örtig, honung, mjölkchoklad
Finca Origines är en ung gård. Våra vänner Rebeca, Ricardo och Edgar grundade gården och började plantera de första kaffebuskarna 2016. De tre vännerna vill med gården manifestera kaffets mångfald genom att plantera kaffe från hela världen. Det här är en böntyp med det charmiga namnet T5296.
---
21/12 Los Hermanos | Honduras | Catuai | Våtförädlad
Smak: Krämig, nougat, stenfrukt, choklad
Utöver kaffe odlar Pablo och hans familj spannmål till självförsörjning samt frukter som äpple, persikor, blåbär och banan. Böntypen i detta kaffe är Catuai, men Pablo odlar även Parainema och Red Bourbon. Kaffebären plockas under perioden februari till april. Enbart de mogna bären plockas och skalas samma dag. Sedan frementeras de under 40 timmar, tvättas och läggs på torkbord för att torka i 18-20 dagar.
---
22/12 Bethania | Nicaragua | Maracaturra | Anaerobisk fermentering
Smak: Laktisk, söta plommon, pollen, choklad
Anaerobisk fermentering betyder att kaffebären fermenterat i en syrefri miljö innan de skalats. Detta bidrar till den vinösa och fruktiga karaktären och utmanar våra förställningar om vad kaffe kan smaka!
Gården har varit i familjen Albirs ägo i generationer och under de senaste åren har Bethania inriktat sig på att höja kvaliteten på all produktion och samtidigt bli en förebild i regionen när det kommer till social standard för alla som jobbar på gården.
---
23/12 Gachuiro | Kenya | SL, Ruiru, Batian | Våtförädlad
Smak: Aromatisk, rabarber, röda vinbär, citrus
Kaffebären plockas samma dag som de kommer till tvättstationen. Där sorteras de för hand innan de åker genom pulperaren där skal och fruktkött skalas av. Fermenteringen som sker efteråt tar 14-18 timmar i vatten som byts ut var 6:e timme. Efter fermentering tvättas bönorna och vilar sedan i nytt, rent vatten i 24 timmar innan de torkas på torkbord i 10-14 dagar.
---
24/12 Las Margaritas | Costa Rica | Geisha | Bärtorkad
Smak: Jasmin, klementin, saftig, söta bär
Emmanuel Solis grundade gården Las Margaritas 2013 och har sedan dess specialiserat sig på unika kaffesorter med hög kvalitet och utpräglad smakprofil som Villalobos, Gul Catuaì, SL28 och storfavoriten Geisha. Detta är en Geisha och arten bidrar mycket till kaffets smak och arom. Emmanuel plockar bären när de är mogna för att ta vara på sockret i bären, och torkar dessa långsamt på upphöjda bord för att hålla kvaliteten så hög som möjligt. God Jul önskar vi er med denna godispåse till kaffe!