Fri frakt inom Sverige från 390 kr

24kaffesmaker

24 KAFFESMAKER

Här finner du information om alla kaffen i 24 Kaffesmaker 2021.
Vi delar även dessa på våra sociala medier Instagram och Facebook.
Berättar ni med #24kaffesmaker när ni dricker kaffet kan vi fika tillsammans.

1
COSTA RICA - LAS MARGARITAS

Las Margaritas drivs av familjen Solis högt upp i bergen i området Santa Maria de Dota. Emmanuel Solis grundade gården 2013 och har sedan dess specialiserat sig på unika kaffesorter med hög kvalitet och utpräglad smakprofil som Villalobos, Gul Catuaì, SL28 och storfavoriten Geisha. Detta är en Geisha och arten bidrar mycket till kaffets smak och arom. Gården är belägen på en frodig bergskedja med mycket vegetation, där Emmanuel har som mål att aldrig använda bekämpningsmedel, vilket han hittills har lyckats med. Efter skörd har Emmanuel bärtorkat denna Geisha vilket ytterligare bidrar till smaken. Emmanuel plockar bären när de är som mest mogna för att ta vara på sockret i bären, och torkar dessa långsamt på upphöjda bord för att hålla kvaliteten så högt det går. Det här kan mycket väl vara det godaste kaffet vi har köpt i år, njut!

Smak: Blåbärssylt, blommig, frisk citrus, mandelkaka, fruktgodis

Böntyp: Geisha
Process: Natural
Region: Tarrazú
Växthöjd: 1700 m.ö.h.
Producent: Emmanuel Solis
Rosteri: Kafferäven

2
ETIOPIEN - CHELBESA

Detta kaffe producerades av småbönder i Worka Chelbesa Kebele, i Yirgacheffe, Etiopien. Allt kaffe bearbetas vid en tvättstation i regionen som drivs av Negusse Debela. Negusse driver nu två anläggningar i Worka Chelbesa, inklusive en i området Danche, där hon bearbetar tvättade kaffen och även driver en del experiment-partier i ett försök att fortsätta att förbättra kvaliteten på deras slutprodukt. Worka Chelbesa ligger i Gedeb woreda, som är den sydligaste delen av Gedeo-zonen. Området är känt för sin täta vegetation bestående av Enset träd (Etiopisk banan) och andra växter, vilket ger idealiska förhållanden för skuggodlat kaffe. Bönder odlar kaffe av underarterna Wolisho- och Dega, som är lokala hybrider unika för denna region. Kaffebären skördas för hand innan de förs till tvättstationen där de bearbetas. Kaffet våtjäser i 72 timmar innan det tvättas igen. Fermenteringstankarna på Negusses anläggningar är keramiska, vilket påskyndar jäsningsprocessen och bidrar till renhet i den slutliga koppen. Efter jäsning och sortering blötläggs kaffet i två timmar för att slutföra den helt tvättade processen och därefter torkas det i 10 dagar. Allt kaffe handsorteras en sista gång efter torkning innan det förbereds för export. 

Böntyp: Wolisho & Dega
Process: Tvättat
Växthöjd: 2050 m.ö.h.
Region: Yirgacheffe
Producent: Nagusse Debela
Gård: Flera smågårdar i regionen
Rosteri: Björklunds

3
KENYA - KICHAWIR

Kichawir Farmers Cooperative Society ligger I västra Kenya, där te är den vanligaste grödan som odlas för export. Kaffe har också odlats här, men inte på länge. Området har dock upplevt en återstart med kooperativ som Kichawir i täten för utvecklingen. Mellan 1999-2011 hade Kichawir 20 medlemmar, men antalet har nu ökat till 952. Kichawir har en ambition om att bli ekologiskt certifierade och arbetar med att utbilda sina medlemmar i hur gödsling och insektbekämpning kan ske på ett ekologiskt hållbart sätt.

Smak: Nypon, nougat, grönt äpple, lime

Böntyp: SL, Ruiru, Batian
Process: Tvättad
Region: Kericho
Växthöjd: 1700-2100 m.ö.h.
Producent: kooperativet Kichawir
Rosteri: Kafferäven

4
EL SALVADOR - LORENA

Renato Arturo Romero odlar denna Pacamara på sin gård Finca Lorena på 1250 till 1300 meter över havet. De varma dagarna och svala nätterna skapar det perfekta mikroklimatet för att odla ett tätbevuxet, sött kaffebär. Kombinerat med Renatos fokus på kvalité blir kaffet fruktigt med en rundad sötma. Renato Arturos engagemang för specialkaffe av hög kvalitet kan ses i hans noggranna renoverings- och bearbetningsplan. Renato odlar träden på plantskolan och tar väl hand om växterna under deras livstid. Gården, som en gång bestod helt av Bourbon -träd, består nu helt av SL -sorter från Kenya, Orange Bourbon, Pacamara och Marsallesa -träd. Bönderna plockar selektivt ut mogna, röda kaffebär och levererar det till tvättstationen på gården. Bären sprids ut på upphöjda bäddar för torkning. För att säkerställa jämn torkning av bären så används en form av kratta för att vända och vrida på dem. Efter cirka 26 dagar är bären färdigtorkade och redo för att tvättas.

Smak: Efter rostning får kaffet en blommigt söt doft av svart te och kanderat socker, med smak av mörk choklad och rödblommiga toner.

Böntyp: Pacamara
Process: Bärtorkat
Växthöjd: 1250-1300 m.ö.h.
Region: Santa Ana
Producent: Renato Arturo Romero
Gård: Finca Lorena

Rosteri: Björklunds

5
NICARAGUA - EL CAMBALACHE

El Cambalache är en gård som Samuels familj köpte 2007 och den har varit i familjens ägo sedan dess. Samuel ärvde gården 2016 efter att ha tagit sin agronom-examen. Han bestämde sig för att föra arvet vidare och vårdar idag både faderns och moderns gårdar. Samuel och hans familj bestämde sig för att jobba med specialkaffe när de deltog i tävlingen Cup of Excellence. År efter år har de tävlat och år efter år har de kommit bland de vinnande gårdarna. I år 2021 kom Samuel och ett kaffe från El Cambalache på 2a plats, ett enormt internationellt erkännande för den höga kvaliteten han producerar. Maracaturra är en art med stora bönor. Detta parti är ett urval av de mindre bönorna. Små för att vara Maracaturra, men fortfarande större än andra kaffebönor!

Smak: Fruktig, kola, apelsin, plommon, lingonsaft

Böntyp: Maracaturra
Process: Honey
Region: Dipilto
Växthöjd:  1350-1450 m.ö.h.
Producent: Samuel Zavala
Rosteri: Kafferäven

6
ETIOPIEN - BILOYA

Tvättstationen Biloya ligger 1720 meter över havet i Kochere, Yirgacheffe. Över 300 bönder levererar kaffebär som odlas i närområdet. De distinkta våta och torra årstiderna skapar utmärkta förutsättningar för kaffeplantage. Jordbruksmetoderna i regionen förblir i stort sett traditionella. Bönderna här odlar sina kaffeplantor tillsammans med andra matgrödor. Detta för att maximera markanvändningen och ge mat till sina familjer. Förutom att gårdarna arbetar tillsammans är de flesta även ekologiskt certifierade. Jordbrukare i Yirgacheffe använder vanligtvis mycket få - om några - gödningsmedel eller bekämpningsmedel. På grund av klimatförändringarna genomför kaffestationen utbildningar för att hjälpa bönder att producera kaffe av bättre kvalitet och maximera skörden. Utbildningen fokuserar på bland annat skörd och transport av kaffebär. Alla kaffebär handplockas och levereras till kaffestationen för förädling. Vid leverans sorterar arbetare inkommande bär för att sålla bort eventuella under- eller övermogna eller skadade bär. Sedan fermenteras dessa i 36 till 48 timmar i stationens 12 standardiserade jäsningstankar. Efter jäsning tvättas bäret i rent vatten och överförs till några av stationens 136 upphöjda torkbäddar där de kommer att torka i cirka 18 dagar tills de når 11,5% fukthalt. Alla bäddar blir märkta med en kod som möjliggör spårbarhet.

Smak: Frisk och fräsch doft av lätta gröna citrustoner, smaktoner av torkad aprikos, choklad och citron.

Böntyp: Lokala kaffearter 
Process: Tvättat
Växthöjd: 1720 m.ö.h.
Region: Yirgacheffe
Producent: 310 bönder som levererar till tvättstationen 
Gård: Biloya tvättstation 

Rosteri: Björklunds

7
ETIOPIEN -BENSA KOKOSE

Detta är ett bärtorkat kaffe från process-stationen Logita I Sidamo. Kaffebären kommer från 18 producenter i byn Kokose. Här växer kaffe på den imponerande höjden 2100-2300 meter. Höjden ger ett kallt klimat, så bären mognar långsamt, blir ganska små och får en väldigt intensiv smak. Väldigt unikt, väldigt gott. Logita drivs av Heleanna Georgalis efter att hon tog över sin fars verksamhet. Stationen har en manager som heter Tamiru Dukamo som tar hand om den dagliga skötseln och ser till att kaffet alltid håller högsta kvalitet. Efter skörd har de allra mognaste bönorna sorterats ut, som tvättas rent innan de torkar på upphöjda torkbord i 15-20 dagar.

Smak: Mogen frukt, lakrits, nougat, aprikos, viol

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Region: Sidamo
Växthöjd: 2100 m.ö.h.
Producent: Heleanna Georgalis
Rosteri: Kafferäven

8
GUATEMALA - FINCA EL PEÑÓN

Ägare Ivan Ovalle är utbildad civilingenjör, något som hjälp han att effektivisera Finca El Peñóns vattenanvändning och för att se till att arbetare enbart väljer de kaffebär med högst sockerhalt. Ivan Ovalle fokuserar på att producera högkvalitativa, miljövänliga kaffesorter på sin gård Finca El Peñón i La Democracia, Huehuetenango. Gården är 75 hektar, varav 15 är helt avsedda åt skogsreservat och de återstående ger plats åt kaffearterna Caturra, Pache och Bourbon. Ovalle har lagt mycket energi på att fokusera på att enbart mogna bär plockas i det optimala ögonblicket. Detta gör han genom BRIX-skalan vilket mäter sockerhalten i bäret. För att skydda miljön från att påverkas alltför mycket av kaffeplantage så används vatten sparsamt och även gödningsmedel. Efter skörd tvättas bäret så att enbart det innersta lagret av fruktköttet sitter kvar på bönan. Därefter sprids bönorna ut på torkbäddar för att torka i solen i 12 dagar.

Smak: toner av nötter, honung, plommon och vanilj.

Böntyp: Bourbon, Caturra, Pache
Process: Honey
Växthöjd: 1450 till 2050 m.ö.h.
Region: Huehuetenango
Producent: Ivan Ovalle 
Gård: Finca El Peñón
Rosteri: Björklunds

9
COSTA RICA - VARA BLANCA

Vara Blanca är en gård i Tarrazu som drivs av Mario Marin och hans två bröder. Dom är tredje generationen i familjen som tar hand om gården. Fadern är också med, och dom har placerad torkborden i sin mors rosenträdgård. Gården och torkborden ligger i en dal där kalla nätter och morgondimma kan skapa frost på det skyddande täcket som läggs över kaffeborden under natten. Denna temperaturförändring under dygnet är en av anledningarna till den unika smakprofilen från Vara Blanca. Vi köper många olika partier från Vara Blanca. Detta är en honey-processad Typica.

Smak: Rött äpple, frisk, tropisk, smörkola

Böntyp: Catuai
Process: Orange Honey
Region: Tarrazú
Växthöjd: 1850-2050 m.ö.h.
Producent: Mario Marin
Rosteri: Kafferäven

10
INDONESIEN - RIBANG GAYO

Asman Arianto grundade Ribang Gayo Musara Cooperative för att erbjuda konkurrenskraftiga priser som kan hjälpa de drygt 350 medlemsbönder att återinvestera i sina gårdar och deras familjer. Asman Arianto kommer ursprungligen från Palembang i södra Sumatra, men har bott och arbetat i Aceh Tengah sedan 1998. De flesta av bönderna i Aceh Tengah är immigranter. Många av dem evakuerades från Sinabung Berastagi i norra Sumatra efter att den länge vilande vulkanen blev aktiv igen 2013. Asman drev och sålde allt möjligt under den tid han bodde i Palembang, men han var alltid intresserad av kaffeproduktion. När han kom till Aceh gick han in i kaffebranschen och började köpa och sälja kaffe. På grund av Indonesiens fuktiga klimat används en unik metod för att torka kaffe här som kallas ”Giling Basah”. Denna metod uppkom troligen på grund av svårigheten att torka kaffe i det fuktiga och oförutsägbara klimatet. Asman började handla kaffe som han sedan kunde sälja vidare, för att sedan själv börja odla, skörda och processa. Han bestämde sig för att bygga ett kooperativ för att förena kaffebönder i området. År 2018 bildade han Ribang Gayo Musara Cooperative. Hans mål är att erbjuda konkurrenskraftiga priser och förbättra tillvaron för bönder. Idag har kooperativet över 350 medlemmar som levererar kaffebär till tvättstationen i Pantan Musara.

Smak: toner av choklad, brunt socker och grape

Böntyp: Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim
Process: Wet hulled “Giling Basah”
Växthöjd: 1500 till 1700 m.ö.h.
Region: Aceh Provins, norra Sumatra
Producent: Asman Arianto + 350 bönder  
Gård: Ribang Gayo Musara Cooperative

Rosteri: Björklunds

11
KENYA - MUTURA ESTATE

Mutura som ligger i Embu, precis på gränsen mot Kirinyaga. Gården är familjedriven, och det är tydligt att Madame Jane är bossen. Hon tar hand om sina 10.000 kaffeträd med samma kärlek och omsorg som blommorna hon har i rabatten. Under 2019 bestämde Madame Jane sig för att bygga en liten process-station för att öka kontrollen över sitt kaffe. Hon investerade i en 1-blads depulper, och byggde torkbord i skuggan av de fruktträd som växer kring hennes hus. Där kan hon torka våtförädlat kaffe, vilket är det traditionella sättet att sköta efterskörds-processen i Kenya.

Smak: Mjölkchoklad, clementin, apelsin, kryddig, vita vinbär

Böntyp: SL, Ruiru
Process: Tvättad
Region: Embu
Växthöjd: 1520 m.ö.h.
Producent: Madame Jane
Rosteri: Kafferäven

12
KENYA - KARANI AA

Kaffebönderna på Karani Factory handplcokar mogna kaffebär på 1700 till 1800 meters höjd. Kaffet från regionen Karinyaga är ett utmärkt exempel på riktigt kvalitativt kenyansk kaffe – det får lena toner av svart te, citrus och blommor. Karani Factory byggdes 1998. Det drivs av Kabare Cooperative Society och över 600 kaffebönder levererar kaffebär till stationen. De snötäckta topparna i Mount Kenya är synliga från fabriken och från många av de omgivande gårdarna, vilket skapar en fantastisk miljö för ett kaffeplantage.  Här odlar bönderna kaffe i regionens vulkaniska och sandiga jord. De flesta gårdar är väldigt små, med ett genomsnitt på ca 20 träd. Allt kaffe levereras till Karani Factory där det sorteras och övervakas av personal. När kaffebären har sorterats upp så körs det mogna bären genom en maskin som pressar fram bönan. Därefter får kaffebäret fermenteras under 16-24 timmar innan kaffet ska tvättas igen. I sista steget sprids kaffebönan ut på torkbäddar för att torka mellan 1 och 3 veckor.

Smak: Krämig, elegant, kanderad rabarber, lime, blommig, josig eftersmak

Böntyp: SL28, SL34
Process: Tvättat 
Växthöjd: 1700-1800 m.ö.h.
Region: Kirinyaga
Producent: 600+ bönder som jobbar i kooperativet Kabere
Gård: Karani Factory
Rosteri: Björklunds

13
NICARAGUA - BRIDAZUL ’LIGHTS OUT’

Efterskördsprocess är mer än att bara skala, tvätta och torka kaffebönor för Bridazul. I flera år har Tim och Claudia experimenterat med fermenteringar och torktider och samlat in data kring tid, temperatur och jästsamansättning. Detta ger Bridazul många alternativ när det kommer till efterskördsprocessen, och det ger på Bridazul att de hade flera små experimentella lotter som var och en var för liten för att exporteras. Lösningen blev att skapa en blandning och Bridazul Blends blev ett faktum. Detta året har vi tillsammans skapat flera små blandningar som efter en kväll med lite för mycket rom fått fantasifulla namn.  

’Lights Out!’ är en blandning på kaffe från följande gårdar som alla ligger rund omrking i Nueva Segoiva: San José, Los Pirineos och El Avion.

Smak: Apelsin, lime, persika på burk, elegant

Böntyp: Caturra
Process: Carbonic Maceration
Region: Dipilto
Växthöjd: 1300-1500 m.ö.h.
Producent: Claudia and Tim
Rosteri: Kafferäven

14
NICARAGUA -BETHANIA

Finca Bethania ligger mitt i en skog i Nueva Segovia och är en riktig pärla. Systrarna Martha och Ana Maria Albir odlar kaffe på ett hållbart sätt som skyddar skogens naturliga flora och fauna. Här, vid gränsen till Honduras växer kaffet på 1500 meters höjd och är känt som bland det bästa i landet. Kaffebären handplockas vid mognad och bearbetas i gårdens tvättstation. Bären sprids sedan ut på upphöjda bäddar och får torka i ca 20 dagar innan det är redo att exporteras. Nicaragua är kanske inte den mest kända producenten av centralamerikanskt kaffe, men landet har stor potential för kaffetillverkning. Nicaragua är känt som landet med mycket sjöar och vulkaner och har många små områden för kaffe som få har upplevt. Många producenter i landet experimenterar med nya sorter och bearbetningsmetoder för att skapa nya unika kaffesmaker. Systrarna Albir är andra generationens kaffebönder och har valt att fokusera på specialkaffe och kvalité. Gården och familjen har gått igenom mycket sedan start vid 1991 och första kaffet exporterades inte först 2016. Sedan systrarna tog över vid 2007 har gården förändrat focus och investerat i hållbara jordbruksmetoder och nya maskiner för bearbetning.

Böntyp: Röd Catuai
Process: Natural
Växthöjd: 1300-1500 m.ö.h.
Region: Nuevo Segovia
Producent: Martha & Ana Maria Albir
Gård: Finca Bethania 

Rosteri: Björklunds


15
ETIOPIEN - LOGITA

Heleanna Georgalis är en verklig favorit och vi är glada att jobba med henne år efter år. 2017 köpte hon stationen Logita i Sidamo Bensa som det här kaffet kommer ifrån. Heleanna vet att vägen till ökad kvalitet ligger i att kontrollera efterskörds-processen och jobba nära bönderna hon köper bär från. Hon gillar själv smaken och potentialen som finns i Sidamo och vi kan bara hålla med. Detta är ett våtförädlat kaffe. Bären har pulpats innan en 36 timmars traditionsenlig fermentering i bassänger. Därefter har bönorna blötlagts några timmar till innan de torkats på upphöjda bord.

Smak: Bergamott, apelsin, aprikos, floral, vinbärsblad

Böntyp: Heirloom
Process: Tvättad
Region: Sidamo
Växthöjd: 2100 m.ö.h.
Producent: Heleanna Georgalis
Rosteri: Kafferäven

16
TANZANIA -TEMBO TEMBO

Detta kaffe från Tembo Tembo Estate i Tanzania odlas och förvaltas av Gaétan och Caroline Bordier. Sedan de köpte gården 2009 har makarna Bordiers renoverat gården och planterat högkvalitativa sorter med fokus på kvalité. Redan på 1920-talet planterades kaffe på Tembo Tembo av tyska nybyggare, men idag äger och driver det schweiziska paret allt själva. Precis som med grannen Acacia Hills Estate är utsikten från Tembo Tembo Estate overkligt vacker. Från gårdens norra kanter kan du se kanten av Ngorogoro-kratern, en gammal kollapsad vulkan vars bördiga dal nu är hem för dussintals olika djurarter; allt från afrikanska elefanter till lejon, noshörningar, leoparder och giraffer. Gårdens norra utkant ligger längs den sydvästra sidan av berget Oldeani som sluttar till Lake Eyasi, en viktig saltvattensjö på gränsen till Ngorogoro Conservation Area och Serengeti National Park. Kaffebären är selektivt handplockade och levereras till gårdens tvättstation. Här tvättas kaffebäret och fruktköttet avlägsnas, därefter ska bönan torka på upphöjda bäddar mellan 8–10 dagar.

Böntyp: Kent
Process: Tvättad
Växthöjd: 1850-1980 m.ö.h.
Region: Arusha
Producent: Gaétan and Caroline Bordier
Gård: Tembo Tembo Estate
Rosteri: Björklunds

17
COSTA RICA - EL TRAPICHE

El Trapiche är beläget i regionen Guanacaste, i området Monteverde, på en höjd av 1350 möh. Gården har funnits i samma släkt sedan 1948 och drivs nu av tredje generationen med Luis Diego Santamaria och hans familj. Sedan 2015 har familjen ställt om till att producera specialkaffe och de har planterat flera nya sorter, som denna SL28, för att kunna tillhandahålla de smakprofiler som efterfrågas av specialkaffe-konsumenter. Det var också under 2015 som El Trapiche började processa och exportera sitt eget kaffe. De använde först de vanligaste efterskörds-metoderna, men i takt med att efterfrågan på andra efterskördsprocesser har ökat så har familjen på El Trapiche börjat med kontrollerad fermentation. Nu tillhandahåller de även kaffe som jäst aerobiskt, anaerobiskt eller i syrefri miljö med hjälp av kolsyra, kallad carbon maceration. 

Smak: Blåbärssylt, cocos, papaya, äppelpaj

Böntyp: SL28
Process: Natural Anaerobic
Region: Guanacaste
Växthöjd: 1350 m.ö.h.
Producent: Luis Diego Santamaria
Rosteri: Kafferäven

18
ETIOPIEN - GEDEB CHELCHELE

Tvättstationen Chelchele är uppkallad efter byn där kaffet skördas. Bönderna från det omgivande samhället tar med sina kaffebär till denna tvättstation på METAD´s stora gård i Gedeb, Yirgacheffe för bearbetning. METAD är ett familjeföretag med kaffe i sina rötter som sträcker sig över generationer. Idag består METAD av 6500 medlemmar i både Hambela och Gedeb.  Bönder som är en del av METAD får utbildning från deras team från start. De erhåller gratis kaffeplantor och professionell vägledning i alla produktionsstadier, det vill säga utbildning före och efter skörd för att fortsätta utvecklas och odla kaffe med fokus på kvalité. Här växer kaffet på 1800–2000 meter över havet. Små bönder över hela regionen hjälper till att samla in kaffebär under skördetid. Denna Heirloom är naturligt processad, där mogna kaffebär sorteras och sedan torkas på upphöjda bäddar i solen innan tvättning. Kaffet är 100% ekologisk.

Smak: Söta toner av björnbär, blodapelsin och honung

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Växthöjd: 2000 m.ö.h.
Region: Yirgacheffe
Producent: Små bönder som bidrar till tvättstationen
Gård: Flera smågårdar i regionen
Rosteri: Björklunds

19
KENYA - GATAGUA

Kagaa Farmers Cooperative Society är kooperativ som ligger i Muranga. Vi mötte dom precis när de var nybildade och vi är väldigt glada över att vi får vara med på deras resa redan från starten. Dom bildades sent 2019 och denna skörd är alltså deras andra. I februari 2020 och träffade hela styrelsen som förklarade deras vision och filosofi, och visade alla delar av tvättstationen. Deras motto är ”Kvalitet styr pris” och de har som mål att producera det bästa kaffet i regionen. Om ni frågar oss så är de på god väg. För tillfället har kooperativet 609 medlemmar. 409 män och 200 kvinnor. På Gatagua finns tre erfarna arbetare som sköter maskiner och ser till att torkbord och utrustning är i gott skick. Utöver dem anställs 20 ytterligare personer under skörd för att arbetet ska kunna skötas.

Smak: Svarta vinbär, rabarber, gräddig, päron

Böntyp: SL, Ruiru, Batian
Process: Tvättad
Region: Muranga
Växthöjd: 1600-1850 m.ö.h.
Producent: kooperativet Kagaa
Rosteri: Kafferäven

20
COSTA RICA - LOS DURAN

Gården El Roble är tillbaka för andra året i rad! Eduardo Duran med familj äger en kaffegård som ligger i byn Sarchí i West Valley. Här arbetar Eduardo på gården med sina tre söner. Barney är aktivt involverad i kaffebearbetning och produktion på gården och Kendall och Arnold arbetar som mjukvaruingenjörer. Alla tre visar stor passion för kaffe och för att fortsätta det arbete som deras pappa har gjort i decennier. Bröderna tillbringade större delen av sina skollov med att arbeta ute på fältet, antingen med att plocka bär eller plantera träd. Familjen Duran anser att man idag, förutom att föra traditionen vidare, måste vara innovativ inom kaffeproduktion för att överleva. Kendall jobbar hårt med sina bröder för att hjälpa till att få ut deras kaffe till bättre marknader med mer medvetna konsumenter. Gården består av olika tomter, vardera mellan två och tre hektar. Den lägsta tomten, Santa Teresa, ligger 1100 meter över havet och här växer friska Sarchimor-träd och en F1-hybridvariant. El Roble-området sträcker sig från 1300 meter till upp till 1650 meter och odlar olika sorter som Catuai och Caturra samt andra nya hybrider som H3 och H17. Dessa hybrider kan ha bra resultat i produktionsnivåer och i koppen samtidigt som de är mer motståndskraftiga mot sjukdomar och svampar. Detta kaffe av underarten Catuai genomgick en halvtvättad process vid mognad. Nyskördade kaffebär tvättas och transporteras sedan till en plats där de jäser i 24–36 timmar i det fria. Efter att ha jäst tillsätts vatten för att skölja kaffet från det återstående fruktköttet. Det sköljda bäret torkas därefter på upphöjda bäddar i 7–10 dagar. Skillnaden från ett kaffe som är ”honey” är att detta kaffe aldrig får torka efter första tvättning utan direkt jäser i tankar.

Smak: Friska och fruktiga toner av körsbär, melon och en underton av kakaonibs

Böntyp: Catuai
Process: Halvt tvättad 
Växthöjd: 1750 m.ö.h.
Region: West Walley
Producent: Eduardo Duran
Gård: El Roble

Rosteri: Björklunds

21
NICARAGUA - EL ARBOL

El Árbol ligger i Dipilto, en region i norra Nicaragua som med sin höjd och mikroklimat har optimala förhållanden för att odla kaffe. Dipilto blev uppmärksammat när gård efter gård i regionen placerade sig bland vinnarna i den prestigefyllda tävlingen Cup of Excellence. El Árbol har, till skillnad från de flesta andra kaffegårdar, inte gått i arv i flera generationer av kaffeproducenter. I stället drivs gården av en grupp vänner från olika delar av kaffekedjan, och Per Nordby var en av dom i början. El Árbol köptes 2015 med en ambition om att ändra och förbättra hur kaffe skördas, processas och handlas. Många experiment har gjorts för att bättre kontrollera processen som sker under fermentering och torkning och på det sättet styra smaken på kaffet. Carbonic Maceration betyder att kaffebären jäser i en syrefri miljö som man skapar genom att tillsätta kolsyra. Efter fermenteringen får kaffebären långsamt torka i skugga på upphöjda torkbord.

Smak: Citrus, honung, äpplecider, blåbär, björnbär

Böntyp: Pacas
Process:  Carbonic Maceration
Region: Dipilto
Växthöjd: 1300 m.ö.h.
Producent: Claudia & Sassa
Rosteri: Kafferäven

22
COLOMBIA - LOS HERMANOS

Detta kaffe är resultatet av ett partnerskap mellan bröderna Torres från regionen Nariño, Colombia. Juan Angel och Gabriel odlar varsitt område på sin familjs egendom, La Indonesia, strax utanför staden La Pradera. Gården var en del av familjens arv, som kom via deras farfar Marco Antonio Torres. Familjens historia inom kaffe är lång, med Marco Antonio som en av de första som odlade kaffe i Nariño för mer än 80 år sedan. Den mellersta Torres-brodern, Frank Rivas Torres, är en Q Grader som hjälper till med kvalitetskontroll och ger råd om branschtrender. Utöver kaffe består gården av fruktträd och många olika buskar för att ge naturlig skugga, med ett stort fokus på att bevara markkvaliteten och ett naturligt växtliv. Juan Angel övervakar en fem hektar stor tomt i La Indonesia, medan Broder Gabriel Torres tomt är cirka 8 hektar totalt, där 60% av den odlade marken ligger på en bergssluttning 1750–1850 meter över havet. Gården har över 300 kvadratmeter uteplatser för torkning av kaffe. Att övervaka hur miljön och naturen mår är en prioritet, liksom att ha ett vetenskapligt förhållningssätt till kvaliteten på kaffegrödan. Juan Angel förklarar, "Gödsling görs fyra gånger om året, två gånger med berikat gödselmedel och två gånger med organisk kompost och humus. Den viktigaste utmaningen är att bevara lagret av organiskt material i jorden, vilket åstadkoms genom att klippa ogräs mellan kaffeträden. I åtta år har vi ansvarsfullt hanterat vatten för bearbetning av mogna kaffebär. Jäsningsprocessen är mycket viktig. Mognadsnivån för kaffebären mäts med hjälp av en brixometer, med målet att bestämma den optimala skördepunkten. Denna metod identifierar den högsta koncentrationen av sockerarter som varje kaffesort kan ha. Vår utmaning är att bevara och anpassa utländska kaffesorter som en dag kan vara på väg att dö ut i vårt område eftersom majoriteten av kaffeproducenterna föredrar skörd framför kvalitet och sorter som Castillo", säger Gabriel. Bröderna har planterat flera sorter tillsammans, inklusive Pink Bourbon, Maragogype, Bourbon Sidra, Typica och cirka 300 träd av Yirgacheffe-sort. Detta parti är en blandning av röd bourbon och rosa bourbon. Den tvättade processen för detta parti börjar med en 24-timmars jäsning av kaffebären i en miljö som inte överstiger 25°C. Bäret skalas och får sedan jäsas igen i 25–30 timmar. Det tvättade kaffet torkas därefter under delvis skugga i 25 dagar.

Smak: Komplext och smakrikt med toner av spunnet socker, karamell, mjölkchoklad och mango

Böntyp: Röd & Rosa Bourbon
Process: Tvättad
Växthöjd: 1800 m.ö.h.
Region: Nariño
Producent: Juan Angel Torres & Gabriel Torres
Gård: La Cafelina & La Indonesia
Rosteri: Björklunds

23
ETIOPIEN - DUMERSO

Detta kaffet kommer från småproducenter i området Dumerso och det har torkats på en torkstation i Yirgacheffe som drivs av Moplaco. Stationen startades av Yanni Georgalis redan 2005 och han var en pionjär i Etiopien när det gäller att producera högkvalitativt bärtorkat kaffe. Idag tar Heleanna hand om alla affärer som hennes far startade, från odling till process till export. Now-days, Heleanna take care of all of her fathers business, from processing to export. Denna station tas hand om av manager Tessema Tzigso, och det finns 12 permanenta arbetare under året. Kring skörd ökar antalet eftersom det krävs många händer för att sortera kaffebären under skörd. Sorterningen görs för att säkerställa att bara mogna kaffebär torkas vilket ger ett rent och sött kaffe som detta.

Smak: Vinös, parfymerad, apelsin, ros, hallongodis, drottningsylt

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Region: Yirgacheffe
Växthöjd: 1900 m.ö.h.
Producent: Heleanna Georgalis
Rosteri: Kafferäven

24
EL SALVADOR - FINCA EL COCAL

Familjen Alfaro är fjärde generationens kaffeproducenter. De äger Agricola San Agustin och fokuserar på att producera specialkaffe av hög kvalitet på Finca El Cocal. Regionens vulkaniska mark, höga höjd och idealiska mikroklimat skapar tillsammans fantastiska förutsättningar för att odla söta och härliga kaffebär. Familjen Alfaro använder miljön utmärkt för att fokusera på kvalité och hantverk. Förutom den mycket eftertraktade Geisha i denna del odlar de röd och gul Bourbon på gården. Mogna röda kaffebär plockas selektivt och förs till Beneficio El Carmen för bearbetning. Vid intag placeras bären i lufttäta behållare där det jäser anaerobt i 168 timmar. Olika mikrobiella aktiviteter sker i denna syrefria miljö, vilket skapar unika smaker för kaffet. Efter jäsning torkas bäret på upphöjda bäddar där de vänds ofta för att säkerställa en jämn torkning. Det tar i genomsnitt 28 till 30 dagar för bären att torka.

Böntyp: Gul Bourbon
Process: Anaerobic
Växthöjd: 1350 m.ö.h.
Region: Apaneca
Producent: Agricola San Agustin
Gård: Finca El Cocal
Rosteri: Björklunds

Stäng (esc)

Popup

Använd denna popup-meny för att bädda in en e-postlista sign up formuläret. Du kan också använda det som en enkel uppmaning till handling med en länk till en produkt eller en sida.

Åldersverifiering

Genom att klicka in dig verifierar du är gammal nog att konsumera alkohol.

Sök

Din kundvagn är förnärvanrande tom
Köp nu
SV
svenska