Kaffeprenumeration i juni
El Árbol - anaerobisk och bärtorkad Maracaturra
El Árbol är en gård som Per var med och startade 2015 och som vi har handlat kaffe av sedan dess. Det växer många olika böntyper på gården, och de separeras alltid vid skörd. Det har tagit tid för Maracaturra-buskarna att växa till sig och det är först nu som vi får en skörd som räcker till mer än några koppar!
På El Árbol produceras enbart bärtorkat kaffe och för det mesta fermenteras kaffebären i en syrefri miljö innan de torkas. För att kontrollera fermenteringen har Claudia och Tim byggt kylrum där temperaturen är kall och stabil och därmed får de bättre kontroll över den naturliga jäsningsprocessen. Att fermentera kaffe för att skapa fler smaknivåer är ett bra verktyg för gårdar som El Árbol där klimat och växthöjd begränsar komplexiteten i kaffet.
Vi börjar rosta kaffet från El Árbol nu i juni och våra prenumeranter är först ut med att smaka på detta. Fermenterade bönor kan vara lite porösa, och eventuellt kan man behöva mala denna böna lite finare än vanlligt för att få samma smak och extraktion.
El Cambalache - våtförädlad Maracaturra
El Cambalache ligger bara 20 minuter från El Árbol men mikroklimatet där är väldigt annorlunda. Kaffet växer några hundra meter högre upp, skogen runt om växlar från tropiska träd och buskar till högre stammar och fruktträd som ger kaffebuskarna gott om skugga och detta bidrar till en helt annan smakprofil. Gården drivs av Samuel Zavala och han odlar främst Maracaturra.
Samuel gör en våtförädlad Maracaturra, vilket ger större utrymme för smaker från böntyp och växtplats utan att lägga till det extra lager av fermentering från processmetoden.
Nicaragua
Per besökte Nicaragua första gången 2007 och 2011 var Per och Susanna tillbaka och lärde känna Claudia Lovo. Från vår första resa till Nicaragua har vi sett en oslipad diamant i landet, speciellt i regionen Nueva Segovia där majoriteten av producenterna är små familjedrivna gårdar. I Nueva Segovia finns också de högsta växthöjderna i landet vilket bidrar till komplexitet och mångfald i smaken. Alla kontakter vi har i Nicaragua är genom vår vän Claudia Lovo och vi köper kaffe från sju producenter som exporteras via två torkstationer. Vi upplever en passion och nyfikenhet hos de producenter vi möter och tillsammans kan vi växa och blir bättre genom vår direkta handeln. Och visste du? Nicaragua exporterar bara ca 2% av kaffet i världen, men nästan 25% av kaffet vi rostar kommer från Nicaragua!
Här kan du läsa mer om hur vi handlar kaffe i Nicaragua.
Tack för att ni följer med på vår kafferesa!
Njut av sommaren, kaffet och varandra