Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration Juli - Kafferäven

Prenumeration Juli

I juli har vi valt kaffe som vi tycker passar extra bra i sommarvärmen. Det blir två varianter av kaffe från Burundi, ett läskande, friskt våtförädlat och ett sött, syltigt bärtorkat.

Att exportera kaffe från Burundi är en utmaning då det är ett land som saknar kustlinje, det är politiskt instabilt, fattigdomen är utbredd och det är ofta brist på vatten och bränsle. Vore det inte för alla dessa svårigheter hade vi säkert druckit mycket mer kaffe från Burundi eftersom det smakar fantastiskt.

Landsbygden i Burundi är en ändlös vy av gröna kullar. På varje kulle odlar flera familjer kaffe tillsammans med många andra grödor som till exempel te, majs, cassava och bananer. När kaffet skördats tas det till en processtation som drivs av Long Miles där det sorteras och tvättas eller torkas beroende på vilken slutprodukten ska bli. Long Miles startades av Ben och Kristy Carlson som bosatt sig i Burundi sedan 2011 och jobbar med att utveckla produktionen av specialkaffe i regionen. De utbildar scouter ur lokalbefolkningen som i sin tur lär upp och stöttar familjerna i området i kaffeproduktionen. Det handlar om att odla på ett ekologiskt hållbart sätt och att öka kvaliteten på kaffet genom att t ex odla gröngödsling, plantera träd som skuggar och att beskära kaffeträden i rätt stund och på rätt sätt.

Giku Hill


Giku Hill ligger i norra Burundi i utkanten av Kibera Forest som är Burundis enda regnskog. Trots att många små floder löper genom området har befolkningen brist på rent dricksvatten och befinner sig långt utom räckhåll för elnätet. Kaffe är den viktigaste grödan i regionen men följs tätt av majs och bönor. Kaffeproducenterna bär sin skörd gåendes eller med cykel till Processtationen Ninga där kaffet sorteras och sedan torkas på upphöjda bäddar. Kaffebären torkas hela i sitt skal i 25 till 30 dagar tills de skrumpnat ihop och antagit en mörk svartlila nyans.

Mutana Hill


Mutanas kullar ser ut att sträcka sig i oändlighet mot horisonten. Kullarna är som ett lapptäcke av grönska och varje topp ger en häpnadsväckande ny panoramavy över landskapet. Bara några kilometer bort ligger Kiberaskogen som med sin dimma hjälper till att skapa ett behagligt mikroklimat. Kaffebären från Mutana fraktas direkt från skörd till process-stationen Heza där dom genomgår en dubbel fermentering innan kaffet torkar på upphöjda torkbord i 16-20 dagar.

---

Long Miles ledord är Coffee. People. Potential. Titta gärna in på hemsidan longmilescoffeeprojekt.com eller instagram @longmilescoffee för att läsa mer om deras projekt och kaffeodling i Burundi.

Tack för att du följer med på vår kafferesa.

Njut av kaffet, sommaren och varandra!

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg