BÄRTORKNING
Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Bärtorkat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkar i sitt bär.
Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Bärtorkat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkar i sitt bär.
Bärtorkat steg för steg
1. Sortering
Kaffebären sorteras med hjälp av densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.
2. Torkning
Kaffebären läggs på tork. Det kan ske på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. Torkningen är det avslutande steget. Under torkningen handsorteras defekter och bönor som skiljer sig i färg och form. Torkningen tar 15-30 dagar beroende på temperatur och nederbörd.