HONEY-PROCESS

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär, och stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan kallas för ”processmetod”. Honey-process är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas med fruktkött.

Yemerson - kaffe från Costa Rica - Kafferäven - Single Origin Coffee

Honey-process steg för steg

1. Sortering
Kaffebären sorteras med hjälp av densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.


2. Avskalning
Kaffebär flyttas med hjälp av vatten genom en pulpare där bären passerar snurrande skivor som separerar skalet från de två kärnorna.

3. Torkning
Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. Under torkningen hand-sorteras defekter och bönor som skiljer sig i färg och form. Torkningen tar 10-20 dagar beroende på temperatur och nederbörd.