HONEYPROCESS

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan kallas för ”processmetod”. Honey-process är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas med fruktkött.

2_1.jpg

Honeyprocess steg för steg

1. Sortering
Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär somflyter
sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.

2.Avskalning
Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.

3.Torkning
Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.