20 december - el arbol - marsellesa

20 december - el arbol - marsellesa - Kafferäven

20/12 - el arbol - marsellesa 

Lemonad, marshmallow, tropisk frukt

El Árbol är en fantastisk gård som ägs av vår vän Claudia. Hennes man Tim sköter fermentering och torkning som skapar det fyrverkeri av smaker vi får i detta kaffe.

El Árbol är en kaffegård i Dipilto, i norra Nicaragua. Gården drivs av Claudia Lovo med stort fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Växthöjden är 1150-1300 meter vilket är normalt i Nicaragua och ger kaffet en mjuk rund smak, men inte alltför hög komplexitet. El Árbol arbetar med att höja kvaliteten och komplexiteten på kaffet genom att ta vara på klassiska böntyper samt plantera nya för att utforska deras potential.


"Carbonic maceration" kallas processen där kaffebären får fermentera i tunnor, där en helt syrefri miljö skapas med hjälp av kolsyra. Tunnorna står i ett temperatur-kontrollerat rum tills den önskade pH-nivån är uppnådd. Efter fermentering torkas bären i skugga på upphöjda bäddar under lång tid för att bevara fruktens intensitet.

Marsellesan är hybriden i samlingen från El Árbol, vilket betyder att de behövt jobba runt den vegetabiliska syran som kommer från robusta-arvet för att lyfta fram de mer omtyckta smakerna.