Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration Augusti - 2022 - Kafferäven

Kaffeprenumeration Augusti - 2022

Nu har vi skickat ut augusti månads prenumeration och denna gången har vi valt kaffe från två producenter som vi träffade på vår resa i Kenya 2020. De två sorterna är väldigt olika, då en är bärtorkad (!) och en är våtförädlad.

KIBET LANGAT (BÄRTORKAD)

Kibet Langat är en kaffeproducent i Kenya som drömmer om att exportera sitt eget kaffe. Vi träffades i en minibuss på vägen mellan Nairobi och Kericho på en resa 2020. Den här regionen är känd för sin teproduktion men de senaste åren har flera producenter börjat se kaffe som en alternativ inkomstkälla. Vi åkte dit för att besöka Kichawir, det kooperativ som Kibet tillhör, men vi besökte också hans egen gård som han driver tillsammans med sin fru Maurin. 

2016  fick Kibet 130 kaffeträd av sina föräldrar, och nu har han planterat fler så att han har 4500 träd. Dom växer på 1900-1950 meters höjd och det är en blandning av Batian, Ruiru och SL28. Under besöket berättade Kibet om sin dröm, att kunna exportera sitt eget kaffe. Vi såg en möjlighet att hjälpa till, genom att förskottsbetala en del av skörden som skulle komma året efter. Med hjälp av de pengarna kunde Kibet bygga torkbord och börja göra eget bärtorkat kaffe. Förra året var första försöket och resultatet blev bra men väldigt litet. I år blev det ännu bättre men framför allt mer kaffe, och nu är det tillräckligt mycket för att dela med oss av till er. 

Kibet är medlem i ett kooperativ, men han ser potentialen i att producera sitt eget kaffe hela vägen i stället för att det blandas med kooperativets andra medlemmars kaffe och tappar spårbarheten. Det finns inte många gård-stationer som denna i Kenya, och verkligen inte ute i väst. Kibets station blir en av de första i regionen. Kooperativet Kichawir som Kibet är del av vill bli eko-certifierade, men processen tar flera år så certifikatet finns inte än. Kibet har ett ekologiskt jordbruk och vet hur han ska odla för att få en bra skörd med hög kvalitet och med hjälp av naturen som han bor i.

MWIRIA (VÅTFÖRÄDLAD)

Mwiria är en tungvrickare, men om du bara byter ut w till o och lägger betoningen på sista vokalen så ska du få till det. Testa medan kaffet brygger. 

Vi körde upp till Mwiria längs foten på Mt Kenya tillsammans med agronomen Daniel på en resa 2020. Vi möttes av en strålande utsikt över berg och skog, och kooperativets alla torkbord som stod utspridda kring tvättstationen. Vi möttes också av manager Patrik Nyaga och resten av kooperativets styrelse, och till vår förvåning berättade Patrik att vi var det första besöket de fått från en rostare eller importör. Efter att ha smakat deras kaffe är vi säkra på att vi inte är de sista. 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg