Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration i februari 2024 - vi åker till Nicaragua - Kafferäven

Kaffeprenumeration i februari 2024 - vi åker till Nicaragua

I prenumerationen för februari skickar vi två olika kaffesorter från Nicaragua. Samma land men helt olika smak. 

Per, Susanna och Sima sitter på flyget mot Nicaragua. Där ska de träffa Claudia och Tim som driver gården El Árbol och processtationen Bridazul samt en hel del andra producenter i området. Vi har till exempel jobbat länge med Ana och Martha Albir, Samuel Zavala, Gloria Rivas och många fler. Skörden i Nicaragua pågår från oktober till februari så nu är precis rätt tid för att smaka på årets skörd. Vi har arbetat med producenter i Nicaragua i över 10 år och mycket av vårt favoritkaffe på rosteriet kommer härifrån. Vi gillar Nicaragua för den mångfald vi får bland olika böntyper och processmetoder. 

I månadens prenumeration har vi valt två sorter från Nicaragua som genomgått olika processmetoder efter skörd och därför har väldigt olika karaktär.

Gloria Rivas - Nicaragua

Gloria Rivas och hennes man Huibert Aguilar köpte sin första bit mark i Mozonte år 2000. Steg för steg har de expanderat och nu sträcker sig deras ägor över 28 mazanas, vilket motsvarar ungefär 20 hektar. Endast en fjärdedel är täckt av kaffebuskar som omges av en naturlig skog med ett rikt fågel- och djurliv. Tack vare den höga höjden, den biologiska mångfalden och god skötsel av gården är skadeangrepp som bladrost ovanliga.

Huibert är den som driver gården men det är ingen tvekan om att det är Gloria som är chefen. Utöver paret har de tre fast anställda och sysselsätter uppåt 20 personer vid skörd. Det här kaffet är våtförädlat. Kaffebären plockas när de nått full mognad, skalas och fermenteras i vattenbad i 12-15 timmar. Sedan tas de till processtationen Cafetos de Segovia i Ocotal och torkar på upphöjda bäddar i ytterligare 15 dagar.

Kaffet från Gloria Rivas och är ett klassiskt våtförädlat kaffe av böntypen Röd & Gul Catuai, detta kaffe är i en stil och smak som fyller en självklar plats i vårt sortiment. Det är ofta krämigt och fylligt med toner av choklad och nötter. Kaffet från Gloria Rivas är ett typiskt C-kaffe enligt vår uppdelning av sortimentet, där C står för Comfort.

 

El Árbol - Nicaragua

El Árbol är en kaffegård i Dipilto, i norra Nicaragua. Gården drivs av Claudia Lovo med stort fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Växthöjden är 1150-1300 meter vilket är normalt i Nicaragua och ger kaffet en mjuk rund smak, men inte alltför hög komplexitet. El Árbol arbetar med att höja kvaliteten och komplexiteten på kaffet genom att ta vara på klassiska böntyper samt plantera nya för att utforska deras potential.

Till skillnad från Gloria Rivas' kaffe har kaffebären från Bridazul genomgått en experimentell fermentering innan torkning. Kaffe i Nicaragua växer inte lika högt som i många andra kaffeproducerande länder vilket gör att komplexiteten inte blir densamma. Därför jobbar Tim på Bridazul med efterskördsprocessen för att höja smakupplevelsen i koppen. Jättespännande tycker vi! Utöver kaffesmaken hittar vi andra intressanta toner som vi associerar med någonting jäst, som t ex kombucha, cider och ibland laktiska toner som yoghurt. 

Detta parti från El Arbol är en Bourbon som är en böntyp vi tycker har en egen personlighet och smak, även när bären har fermenterats. Smaken på detta kaffe kommer av en kombination av växtplats, böntyp och processmetod och fermenteringen ger de smaklager som gör att vi tycker detta blir ett E-kaffe, där E står för Exclusive. Detta parti är också rostats framförallt till våra prenumeranter. 


Kaffekurs med Claudia 

I samband med Nordic Coffee Fest som går av stapeln 24-25 februari i Göteborg, kommer Claudia Lovo och hälsar på oss. Vi passade på att boka in henne för en kurs om fermentering på rosteriet den 28e februari, 16.30-18.30. Tillsammans med Claudia kommer vi på ett konkret sätt visa vilka steg som kaffebären går igenom efter skörd för att fermenteras och torkas och varför processen kallas för "anaerobic". Claudia tar med sig experimentlotter från Bridazul och andra gårdar i området som vi koppar tillsammans. Det är ett unikt tillfälle att få träffa en producent med lång erfarenhet från flera olika grenar av kaffevärlden. Så passa på att ta med dig alla dina frågor om hur det går till i andra änden av kaffekedjan. Biljetter till kursen kan du hitta här.

___

På instagram kafferaven och facebook kan du följa den pågående resan till Nicaragua och vila dina ögon i allt det ljuvliga gröna högt uppe i bergen.

Tack för att ni följer med på vår kafferesa. 

Njut av kaffet och varandra! 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg