Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration i maj - Kafferäven

Kaffeprenumeration i maj

Samma land, olika processmetoder 

I maj månads kaffe-prenumeration fortsätter vi att sätta ihop två kaffesorter som är roliga att smaka på sida vid sida. Den här vackra vårmånaden får ni två olika sorter från kooperativet Abakundakawa i Rwanda vars kaffe bjuder på fruktiga och friska toner. Det ena är våtförädlat och det andra är bärtorkat och kommer från två olika tvättstationer inom samma kooperativ.

Kooperativet Abakundakawa

"Abakundakawa" betyder "Vi som älskar kaffe". Kooperativet ligger i norra Rwanda och grundades redan 1999. Medlemmarna är i huvudsak kvinnor eftersom tvättstationen startade som ett sätt att hjälpa ensamstående mödrar. Sedan starten har Abakundakawa arbetat för att göra hållbara förändringar i lokalsamhället, bland annat genom att teckna sjukförsäkring åt sina medlemmar och skaffa kor. När en ko föder en kalv ges den till en annan medlem i kooperativet. På så sätt ökar näringsintaget för fler familjer i det lokala samhället och de kan få ytterligare en liten inkomst genom att sälja mjölken som blir över. Med pengarna de tjänar från sin produktion av specialkaffe till oss har de bidragit med rent vatten till den lokala skolan och hälsocentret samt reparerat vägarna. Naturen är också viktig, och när Abakundakawa blev eko-certifierat började vi märka deras kaffe med eko-lövet på etiketten.

Vårt första besök på Abakundakawa var 2010 men det var först 2017 som vi började handla kaffe därifrån. Majoriteten av kaffet från Abakundakawa är våtförädlat, men de producerar även honey och bärtorkat. I den senaste skörden har vi ett våtförädlat och en bärtorkat parti.

 Abakundakawa Våtförädlad - Rwanda


Rwanda har traditionellt sett bara exporterat våtförädlat kaffe. Kaffet i Rwanda växer på hög höjd och är mestadels av böntypen Bourbon. Samma dag kaffebären skördas fraktas de i säckar ner till kooperativets tvättstation. Där sorteras de för hand innan bären skalas. Kaffebönan med fruktkött landar i en öppen behållare efter skalningen där de ligger över natten. En fermentering som får fruktköttet att lossna sker när fruktköttets socker reagerar på bakterier i luften. Därefter tvättas fruktköttet bort och till sist torkar de på upphöjda bord i 7-12 dagar.

Våtförädlat kaffe lyfter fram de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats utan att processmetoden i sig tillför smak. Kaffet blir rent med en frisk syra.

Abakundakawa Bärtorkad - Rwanda

Att producera bärtorkat kaffe är relativt nytt i Rwanda, eftersom det tidigare ansetts vara av lägre kvalitet och inte hållit måttet för export. När trenden med bärtorkat spred sig i världen var Abakundakawa en av de första att testa detta och har lyckats med att både producera fantastiskt kaffe och övertyga omvärlden om att Rwanda är ett kaffeland att räkna med.

Bärtorkat kaffet har färre steg än våtförädlat, men kräver mer sortering för hand innan och under torkning. Mognadsgraden på bäret påverkar sockerhalten som i sin tur påverkar den fermentering som sker i bäret under torkningens första steg. Bärtorkat behöver torka varsamt och tar därför längre tid, upp mot 30 dagar.

 Kafferävens ABC


Känner du till våra smakkategorier? Vi har utökat våra smakkategorier med F, som i Fruit. Kaffet i den här kategorin är fyllt av aromatiska toner av bär och frukt. Smakerna kommer främst från process-metoden. Det bärtorkade kaffet från Abakundakawa blir vårt första kaffe i denna kategori.

Tack för att ni följer med på vår kafferesa!

Njut av kaffet och varandra

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg