Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration i April - en gård, två böntyper - Kafferäven

Kaffeprenumeration i April - en gård, två böntyper

Kaffeprenumeration i April - en gård, två böntyper

De senaste två månaderna har vi skickat kaffe som vi tycker är intressanta att jämföra med varandra. I februari smakade vi på tvättat och anaerobiskt fermenterat kaffe från Nicaragua och i mars njöt vi av kaffe från två ändar av Kenya som också genomgått olika processmetoder.

Just nu är Per i Costa Rica och deltar på World Coffee Summit, han passar på att hälsa på flera av de producenter som vi jobbar med, bland andra Mario Marin som har odlat det kaffe vi ska få dricka i april. Den här gången är båda kaffesorterna honey-processade och det som skiljer dem åt är böntypen. Den ena är en lot av typen Milenio, den andra är en blandning av Caturra och Typica.

Vara Blanca är en familjeägd gård som ligger vackert inbäddad bland gröna kullar i Tarrazu. Gården är över 50 år gammal och idag står Mario Marin för driften efter sin far som ärvde gården efter sin far. När Mario tog över 2010 började han förändra produktionen mot specialkaffe. 2015 började han sälja sitt kaffe direkt och vi var med som en av Marios första köpare. Mario har utvecklat gården med fokus på att säkra en hög kvalitet. Han använder innovativa metoder för att torka och fermentera kaffet, men gör i huvudsak klassisk natural eller honey-process som detta kaffet är.

Vi passade på att ställa några frågor till Mario om månadens kaffe.

- Varför odlar du just Milenio? Det är en ovanlig böntyp som vi inte köpt av någon annan.

Milenio passar med vädret och altituden på Vara Blanca. Den växer högst upp på 2050 meter, där den trivs och kan ge skörd redan efter 2 år. Milenio är en hybrid mellan Rume Sudan and Sarchimor. Vi behöver en bra balans mellan säker produktion och hög kvalitet och det får vi från Milenio. Dessutom smakar den gott.

- Varför väljer du att göra honey-process? 

I början gjorde jag bara natural för att jag inte hade utrustning till att skala bären. När jag väl fick det, testade vi honey för att vi inte hade utrustning till att göra våtförädlat. Vi märkte att vår honey smakade bra så vi fortsatte med den processmetoden. 

Vara Blanca ligger på en hög höjd, mellan 1700-2050 meter. På den här höjden får bären mycket fruktkött så det finns mycket socker som vi kan använda i en honey för att göra ett sött och gott kaffe. 

- Varför blev det en blandning av Caturra och Typica? 

Vi hade ganska lite av Caturra och av Typica men tillsammans blev det ett lagom stort parti för att kunna sälja. Och så smaker dom gott tillsammans.

- Märker du av klimatförändringar? I så fall på vilket sätt och hur förbereder du dig? 

Det märks på många sätt. I vår region har vi aldrig sett Roya förut. (Roya är en svamp som gör att bladen på kaffebusken blir bruna och trillar av). I år har vi sett flera buskar som visar spår av svampen. Vädret förändras, och det är därför vi planterar och testar nya plantor som förhoppningsvis kan klara framtida klimat och förhållanden.  

---

Tack för att du följer med på vår kafferesa. Hoppas du njuter av aprils goda väder och kaffe! 

 

Njut av kaffet och varandra! 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg