Gå till innehåll

Land

Kaffeprenumeration juli - 2022 - kafferaven

Kaffeprenumeration juli - 2022

Hej! Nu är sommaren här. För oss betyder sommar nytt kaffe från ett av våra favvo-länder: Kenya. Vi fick in Kenyas nya skörd förra veckan och nu ska ni få det första kaffet vi lanserar härifrån; Gachuiro. Kaffe nummer två kommer från Costa Rica. Senel Campos är den producent vi har jobbat med längst där. Njut!

Varför gillar vi Kenya? Därför att smakprofilen är helt unik. En kombination av jordmån, växthöjd, soltimmar, arabica-art och processmetod ger kaffe från Kenya en komplex smak, med tydlig syra, fruktiga toner som går mot röda eller svarta vinbär, citrus och rabarber. Kaffe som dessa kan drickas som en bryggis, men passar även att dricka kallt. Elin delar med sig av sitt bästa sätt att brygga kallt kaffe.

Senel Campos var den första producenten vi handlade från i Costa Rica. Han driver nu familjens gård La Toboba tillsammans med sin son Alan. De gör alla typer av processmetoder och torkborden står uppställda bakom huset där de bor. Kaffet växer en bit högre upp på berget där de får maximalt med sol. Varje gång vi besöker Senel slås vi av den storslagna utsikten! 

Under 2021 höll vi på att inte få något kaffe från Senel; efter pandemin, som kom mitt i skörden 2020, stod många producenter med mycket kaffe kvar på lager eftersom köpare inte kom på besök som vanligt, och många rostare och importörer var tvungna att minska sina inköp. Så när det var dags för nästa års skörd fick Senel panik och lovade bort HELA sin skörd till första köparen som kom. Som tur var blev det inte så, och vi lyckades knipa en liten lott. Det här är det sista vi har hemma från Costa Rica just nu och det dröjer innan nästa års skörd kommer, så njut. Vi dricker denna honey-processade Caturra som brygg eller som espresso. 

---

Gachuiro är en av totalt fyra tvättstationer som hör till kooperativet Kiama. Gachuiro ligger några kilometer från Karatina i Nyeri och har 480 medlemmar, ganska väl fördelat mellan män och kvinnor. När vi besökte denna station för första gången i februari 2020 flög svalorna i den friska, svala luften. Manager Ephraim och maskin-operatören Leonard visade oss hur de arbetar tillsammans med resten av arbetsstyrkan för att se till att hålla uppe kvaliteten på arbetet och kaffet.

Kaffebären plockas samma dag som de kommer till tvättstationen. Där sorteras de för hand innan de åker genom pulperaren där skal och fruktkött skalas av. Fermenteringen som sker efter tar 14-18 timmar i vatten som byts ut var 6:e timme. Efter fermentering tvättas bönorna och vilar sedan i nytt, rent vatten i 24 timmar innan de torkas på torkbord i 10-14 dagar.

----

Så här kan du göra en handbryggd iskaffe med kaffe från Gachuiro

Du behöver: 
100g isbitar
33g kaffe, malet lite finare än vad du brukar mala till filter
400g varmt vatten 
2 st citronskivor
Våg, filterhållare, filter och hällkanna

Lägg 100g is och citronskivorna i din kaffekanna. Börja med att fukta kaffet med ca 50g av det varma vattnet. Låt dra i en halvminut. Fortsätt sedan att hälla på resten av vattnet. Bryggningen bör ta ca tre minuter. Medan kaffet bryggs smälter isen och förhållandet mellan kaffe och vatten blir precis som vanligt men kallt istället för varmt. Experimentera gärna med förhållandet is-vatten-kaffe för att hitta ditt favoritrecept. Rör om innan du serverar. Njut! 

 

 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg