Nicaragua är tillbaka!
Nicaragua är det första landet vi importerade kaffe från. Det var redan 2012, precis innan vi startade Kafferäven. Kaffet kom redan då från vår vän Claudia Lovo som vi jobbat med sedan dess. Idag driver hon gården El Arból och process-stationen Bridazul som hon har tillsammans med sin partner Tim. Via Claudia har vi träffat alla andra vi känner i Nicaragua, som tex Samuel Zavala och Ana och Marta Albir.
NUEVA SEGOVIA
Allt kaffe vi tar hem från Nicaragua kommer från den lilla kafferegionen Nueva Segovia i norra Nicaragua. Anledningarna är flera. Ett av dom är att kaffet i regionen växer på högre höjder än i övriga landet, vilket ger bra förutsättningar för att skapa kaffe av de kvaliteter som vi söker efter. Dessutom finns det många små producenter, som odlar en variation av olika arter och som kan variera smaken på sitt kaffe efter val av processmetod. Mycket har hänt i regionen under de 10 år som vi handlat kaffe härifrån, och det vi såg som en oslipad diamant börjar visa sin fulla potential. Ett exempel på det är gården El Avión som drivs av Mario Gomez. Gården ligger långt uppe i bergen i distriket Mozonte där kaffet växer i skuggan av en tallskog. Vi köpte kaffe från Mario det första året han exporterade 2018 - och i år kom hans kaffe från El Avión på första plats i Cup of Excellence och sålde för $25.20/pound, alltså ca 560kr/kg innan export. Ett fantastiskt resultat!
Producenter som har möjlighet att sköta sin egen efterskörds-process hela vägen till export har också möjlighet att få ett högre pris för sitt kaffe. Vinningen för producenterna blir dels den ekonomiska kraften, men också större insikt i vart kaffet tar vägen efter att det lämnar deras händer. Den kunskapen är guld värd, för den producent som känner sin marknad kan lättare göra ett kaffe som marknaden efterfrågar, eller hur?
BRIDAZUL
Clauda och Tim startade Bridazul 2018. Dom hjälper producenter att växla om sin produktion från kommersiellt kaffe till specialkaffe vilket för producenterna innebär att de kan exportera sitt eget kaffe istället för att sälja sina kaffebär till exportörer eller andra mellanhänder. Bridazul ger råd och vägledning i hur kaffet kan gödslas, buskarna beskäras, och bären skördas för att öka kvaliteten. Dom tar dessutom över hela efterskörds-processen för de producenter som önskar det. Vi har varit med om att köpa den första exporten från flera gårdar, bland annat El Arból, La Abuela, La Restauracion och El Recuerdo. Alla producerar klassiskt våtförädlat kaffe med mjuk munkänsla, mild syra och toner av mandel, smörkola eller mjölkchoklad. Några av dessa lotter använder vi som komponenter i vår blandning Landskaffe Nicaragua, och några lanserar vi som gårdskaffe.
FERMENTERAT KAFFE?
Vissa av gårdarna gör även små lotter med bärtorkat kaffe där bären gått igenom en förfermentering, så kallat anaerobiskt kaffe. Gården El Arból gör uteslutande bärtorkat kaffe och en stor del av det har en anaerobisk fermentering eller kolsyre-maceration (carbonic maceration) som ger en ökad fruktighet och toner av tropisk frukt eller laktisk sötma.
FLER RELATIONER
Sedan 2015 köper vi kaffe från systrarna Ana och Martha Albir. Ana och Martha driver familjens gårdar Finca Bethania och Las Hortencias, och dom har dessutom torkstationen Cafetos de Segovia. Därifrån köper vi kaffe från systrarnas gårdar, men också från Ojo de Agua och Montezumba som varit del av vårt sortiment i många år nu. El Cambalache är ytterligare en gård som torkar mycket av sitt kaffe på Cafetos de Segovia. Men Samuel Zavala som driver gården fermenterar och torkar en del av sitt kaffe i anknytning till gåren. När Samuel blev klar med sin agronomutbildning fick han ta över driften av båda sina föräldrars gårdar, fyra stycken totalt. Vi köper kaffe från tre av dom. El Cambalache är den största. Dessutom har vi kaffe från El Manantial och La Picona. På La Picona odlar Samuel och hans mor Olga nästan bara Maracaturra. Denna art ger stora bönor och smaken är karaktäristisk. Plantan är känslig för stora väder-förändringar så skörden kan slå olika från år till år, men Samuel har bra koll på hur han ska sköta om sina plantor för att dom ska må så bra som möjligt.
Vi känner fantastiska människor i Nicaragua och vi har massa gott kaffe att se fram emot. Vi hoppas ni kommer gilla det lika mycket som vi.