Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration september - Kafferäven

Prenumeration september

I september månads prenumeration har vi valt kaffe av den nya skörden från Costa Rica och Nicaragua som precis anlänt i rosteriet.

VARA BLANCA

Mario Marin är en av våra längsta relationer i Costa Rica. Han och hans två bröder är tredje generationen i familjen som tar hand om gården Vara Blanca i regionen Tarrazu. Kaffet växer på 1850-2050 meters höjd och utsikten är fenomenal!

Mitt på gården står den process-station, som i Costa Rica kallas "beneficio" där skalet på kaffebären tas bort för att bönan med fruktkött ska kunna torka som en honey. Allt kaffe från Vara Blanca torkar runt familjens hus på torkbord som står mellan rabatterna som alltid är fulla av blommor. 

Vara Blanca är över 50 år gammal och idag står Mario Marin för driften efter sin far som tog över efter sin far. När Mario tog över 2010 började han förändra produktionen mot specialkaffe. 2015 började de sälja sitt kaffe direkt och vi var med som en av deras första köpare. Mario har utvecklat gården med fokus på att säkra en hög kvalitet. Han använder innovativa metoder för att torka och fermentera kaffet. Mario föredrar att göra en så kallad honey-process där kaffet får torka utan skal men med fruktkött. Det är en metod som kräver lite vatten och som ger en god smak där art och terroir får lysa igenom och ge kaffet dess kararaktär. 

NUEVA SEGOVIA - EL AVION 

Allt kaffe vi tar hem från Nicaragua kommer från den lilla kafferegionen Nueva Segovia i norra Nicaragua. Anledningarna är flera. Ett av dom är att kaffet i regionen växer på högre höjder än i övriga landet, vilket ger bra förutsättningar för att skapa kaffe av de kvaliteter som vi söker efter. Dessutom finns det många små producenter, som odlar en variation av olika arter och som kan variera smaken på sitt kaffe efter val av processmetod. Mycket har hänt i regionen under de 10 år som vi handlat kaffe härifrån, och det vi såg som en oslipad diamant börjar visa sin fulla potential. Ett exempel på det är gården El Avión som drivs av Mario Gonzalez. Gården ligger långt uppe i bergen i distriket Mozonte där kaffet växer i skuggan av en tallskog. Vi köpte kaffe från Mario det första året han exporterade 2018 - och i år kom hans kaffe från El Avión på första plats i Cup of Excellence och sålde för $25.20/pound, alltså ca 560kr/kg innan export. Ett fantastiskt resultat!

Vi hoppas att ni gillar det vi skickar. Nästa månad blir det nytt kaffe. Tack för att ni följer med på vår kafferesa. Hälsningar från Kafferävarna.

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg