Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration Mars - Kafferäven

Prenumeration Mars

Vi älskar kaffe från Etiopien.

Detta kaffets ursprungsland har en bred flora av smaker som skiljer sig från region till region. Mycket av det kaffe vi köper kommer från den södra regionen Sidamo, men just nu har vi även kaffe från några andra regioner med väldigt distinkta smakprofiler. Vi har valt ut två väldigt olika och, i vårt tycke, väldigt goda sorter till mars månads kaffeprenumeration.

Båda regionerna Kaffa och Sheka ligger bland högplatåerna i sydvästra Etiopien. Vägarna är inte alltid de bästa, infrastrukturen har lite till övers att önska, men allt är grönt och kaffet växer lika naturligt som blåbär i våra skogar.

Kaffa - Etiopien

Kaffa är en region som vi tycker har en distinkt smak av citrus, aprikos och blommor. Vi köper allt kaffe från Etiopien via Heleanna Georgalis och henner exportföretag Moplaco. När hon besökte Kaffa förra året berättar hon:

”We had to walk 6 hours to reach this very very simple washing station. On foot, going up and down hills although the farmer kept on telling us that it is only 30 min away every time we asked him.”

Producenten hon skulle besöka heter Maru, och han odlar och förädlar sitt kaffe i Bitta i regionen Kaffa. Förutsättningarna i området är utmärkta för att odla kaffe men resurserna är knappa. Här skalas kaffebären i en handdriven kvarn samma dag som de skördas, sedan fementeras bönorna i öppna tankar i 24 - 36 timmar beroende på vädret. Slutligen tvättas och torkas de på upphöjda bäddar i 15 dagar.

Sheka - Etiopien (igen)

Sheka ligger direkt väster om Kaffa och är om möjligt ännu svårare att nå. Heleanna besökte området 2017 när hon letade efter en plats där hon kunde köpa mark och starta en kaffegård. Hon blev förälskad i folket och kulturen i Sheka och har sedan dess jobbat i området. Både med kaffe, men också med samhället kring och bland annat bidragit till att en ny grundskola har byggts.

Kaffet i Sheka växer i tropiska skogar på 2000 meters höjd, plockas för hand och torkas på Heleannas torkbord i ungefär 2 veckor. Detta är ett ytterst litet parti av ett ganska exklusivt kaffe som vi tycker smakar både kryddigt, fruktigt och friskt på en och samma gång. Per tycker att detta bärtorkade kaffe från Sheka är syndigt gott och kanske så nära äpplet i Edens lustgård som vi kan komma.

Njut av kaffet och varandra och tack för att ni följer med på vår kafferesa. Bästa hälsningar från Kafferävarna

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg