Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration November - Kafferäven

Prenumeration November

Syltburk och chokladkaka i månadens prenumerationslåda.

Den här månaden har vi glädjen att presentera ett nytt ursprung! När vi startade Kafferäven för 10 år sedan hade vi kaffe från Honduras och nu är det äntligen dags igen. Vi har köpt kaffe från två gårdar i Honduras och ett av dom ska ni som prenumererar få smaka på först. Det kommer från Pablo Turcios som driver sin gård högt upp i bergen i Oplaca, i västra Honduras. 

Pablo Turcios och hans bror har arbetat med kaffe hela sitt liv. För 10 år sedan ärvde de varsin halva av gården som deras far drev, och Pablo gav sin del namnet Los Hermanos som betyder ”Bröderna”. Pablo bor på gården tillsammans med sin fru och sin son. Utöver kaffe odlar de spannmål till självförsörjning samt frukter som äpple, persikor, blåbär och banan. Böntypen i detta kaffe är Catuai, men Pablo odlar även Parainema och Red Bourbon.

Kaffebären plockas under perioden februari till april. Enbart de mogna bären plockas och skalas samma dag. Sedan frementeras de under 40 timmar, tvättas och läggs på torkbord för att torka i 18-20 dagar. Något som bekymrar Pablo är klimatförändringarna som har gjort förutsättningarna svårare för kaffeproduktion under de senaste åren med mer intensiva sjukldomsangrepp på plantorna. 

____

Det andra kaffet kommer från vår vän Heleanna Georgealis i Etiopien, samma producent som förra månaden, men den här gången bjuder vi på ett bärtorkat kaffe från regionen Bensa Segera.

Heleanna gillar smaken och potentialen som finns i Sidamo Bensa, där det finns gott om vatten och kaffet växer väldigt högt. 2017 köpte Heleannas företag Moplaco tvättstatoionen Logita. Att arbeta nära producenterna gör att hon kan säkra kvaliteten på kaffet vilket gagnar alla i produktkedjan. Logita ligger nära det lilla samhället Segera där alla producenter som odlar det här kaffet kommer ifrån. 

Det här är en bärtorkad lott där mogna bär är sorterade och tvättade efter skörd för att sedan torkas på upphöjda bäddar i 15-20 dagar. 

Om du vill läsa mer om Heleanna och kaffe från Etiopien så har vi gjort en intervju med henne. Läs gärna den på vår blogg

 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg