Prenumerationskaffe i december 2023
Allt kaffe i hela världen kommer ursprungligen från Etiopien, och i Etiopien finns det en variation av kaffebönor som inte klassificerats. Det är därför Etiopiskt kaffe benämns ”Heirloom”, ett namn för oförädlade växter. När det kommer till smaken, finns det en naturlig komplexitet i Etiopien som producenter från andra ursprung avundsjukt sneglar på och försöker kopiera.
Kaffet i december månads prenumeration kommer från Logita i Etiopien och Origenes i Costa Rica, där den etiopiska böntypen ET47 odlas. Hur står den sig mot en äkta etiopisk böna? Det är upp till dig att avgöra.
Origenes - Costa Rica
Origenes är en gård i regionen Brunca som drivs av våra vänner Rebeca Moya, Ricardo Azofeifa och Edgar Silva. Från början var målet att köpa en bit land och utforska vilka böntyper som trivdes bäst och gården har idag 33 olika böntyper som är hämtade från hela världen. En av de böntyper som trivs bäst och som smakar fantastiskt är denna ET47, en isolerad etiopisk Heirloom som en gång i tiden växte på 1700 meters höjd i regionen Kaffa i Etiopien. I ett projekt för FN på 60-talet där det samlades in genetiskt material från växter i Etiopien, klassificerades denna böntyp som ET47. Sedan 1985 har kaffet funnits hos CATIE (Tropical Agricultural Research and Higher Education Center) i Costa Rica där den bevarats och studerats.
Ricardo på Origenes säger att deras gård i Brunca, som också har en höjd på 1700-1900 meter över havet med ett varmt och fuktigt klimat verkar matcha ET47 bättre än andra regioner i Costa Rica. ”I think its my favourite variety in our farm, next to SL28 and San Roque” säger Ricardo. Vi är beredda att hålla med. På en koppning i Costa Rica bland andra costa ricanska bönor påminner smaken av ET47 faktiskt om etiopiska smaker. Men hur står den sig mot en äkta etiopier?
Logita - Etiopien
Logita är en process-station I Sidamo som vår vän Heleanna Georgalis driver sedan 2017. Hon köper bär från 10-20 producenter i byn Segera i distriktet Bensa. Kaffet här växer på 2100 meters höjd över havet och på grund av det är klimatet fuktigt och ganska kallt.
Det krävs mycket jobb för att göra ett rent och gott kaffe, med en noggrann selektering av bär, och en noggrannhet i torkningen. Det är därför vi jobbar med just Heleanna i Etiopien. Logita är ett våtföräldat kaffe vilket innebär att kaffebären har skalats och bönorna fermenterats i öppna bassänger. På grund av den låga temperaturen (som kan gå ner till 12 grader på natten) tar fermenteringen lång tid, från 36 upp till 72 timmar. Fermenteringen avslutas när fruktköttet lossnat från bönorna, och allt fruktkött tvättas bort innan bönorna torkar.
Tack för att du följer med på vår kafferesa!
Njut av kaffet och varandra.