Specialkaffekalender 21/12
21/12 Los Hermanos | Honduras | Catuai | Våtförädlad
Pablo Turcios och hans bror har arbetat med kaffe hela sitt liv. För 10 år sedan ärvde de varsin halva av gården som deras far drev, och Pablo gav sin del namnet Los Hermanos som betyder ”Bröderna”. Pablo bor på gården tillsammans med sin fru och sin son. Utöver kaffe odlar de spannmål till självförsörjning samt frukter som äpple, persikor, blåbär och banan. Böntypen i detta kaffe är Catuai, men Pablo odlar även Parainema och Red Bourbon.
Kaffebären plockas under perioden februari till april. Enbart de mogna bären plockas och skalas samma dag. Sedan frementeras de under 40 timmar, tvättas och läggs på torkbord för att torka i 18-20 dagar. Något som bekymrar Pablo är klimatförändringarna som har gjort förutsättningarna svårare för kaffeproduktion under de senaste åren med mer intensiva sjukldomsangrepp på plantorna.