Kafferäven processmetoder 2024 bärtorkat

Kafferäven presenterar


Bärtorkat

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Bärtorkat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkar i sitt
bär.


Bärtorkat steg för steg


1.
Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen

där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter
sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.

2.
Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält
som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer
sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och
nederbörd.


Smak

Processen bärtorkat ger smak och karaktär åt kaffet på grund av den aerobiska fermenteringen
och den förlängda kontakttiden med fruktköttet under torkning. Bärtorkat kaffe får en fruktigt eller
syltigt smak som lägger sig som ett lager till de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats.


Förekomst

Bärtorkat kaffe är den näst vanligaste processmetoden i världen.

Bärtorkat kaffe är vanligt i Brasilien och vissa delar av Etiopien och används ofta som ett

komplement till våtförädlat ka
ffe i resten av världen, framförallt i Syd- och Centralamerika och
delar av Östafrika.

Kafferäven erbjuder bärtorkat kaffe från Brasilien, Etiopien, Nicaragua, Costa Rica, Colombia,
Kenya och Rwanda.

Kuriosa

Bärtorkat kaffe kallas även för ”den torra metoden” eller ”natural" efter engelskans term. En term
som förekommit tidigare är ”unwashed” som är motsatsen till ”washed”. I många länder är
bärtorkat kaffe även den processmetod som används till de allra lägsta kvaliteterna, eftersom den
bara kräver värme för torkning och därmed är lätt att göra.