Kafferäven processmetoder 2024 bärtorkat
Kafferäven presenterar
Bärtorkat
Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan kallas för ”processmetod”. Bärtorkat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkar i sitt bär.
Bärtorkat steg för steg
1. Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen
där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.
2. Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.
Smak
Processen bärtorkat ger smak och karaktär åt kaffet på grund av den aerobiska fermenteringen och den förlängda kontakttiden med fruktköttet under torkning. Bärtorkat kaffe får en fruktigt eller syltigt smak som lägger sig som ett lager till de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats.
Förekomst
Bärtorkat kaffe är den näst vanligaste processmetoden i världen.
Bärtorkat kaffe är vanligt i Brasilien och vissa delar av Etiopien och används ofta som ett
komplement till våtförädlat kaffe i resten av världen, framförallt i Syd- och Centralamerika och delar av Östafrika.
Kafferäven erbjuder bärtorkat kaffe från Brasilien, Etiopien, Nicaragua, Costa Rica, Colombia, Kenya och Rwanda.
Kuriosa
Bärtorkat kaffe kallas även för ”den torra metoden” eller ”natural" efter engelskans term. En term som förekommit tidigare är ”unwashed” som är motsatsen till ”washed”. I många länder är bärtorkat kaffe även den processmetod som används till de allra lägsta kvaliteterna, eftersom den bara kräver värme för torkning och därmed är lätt att göra.