Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kafferäven processmetoder 2024 våtförädlat

Kafferäven presenterar

Våtförädlat

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Våtförädlat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas utan
fruktkött.


Våtförädlat steg för steg

1. Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.


2.
Avskalning: Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.

3.
Fermentering: Kaffebönan med fruktkött landar i en öppen behållare efter avskalningen. En fermentering som får fruktköttet att lossna sker när fruktköttets socker reagerar på bakterier i luften. Det tar ofta 12-48 timmar beroende på temperaturen i luften.

4.
Tvättning: När fruktköttet har lossnat flyttas kaffebönan med hjälp av vatten genom kanaler där fruktköttet tvättas bort och bönorna återigen sorteras i olika kvaliteter utifrån densitet.

5.
Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält
som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer
sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.


Smak

Våtförädlat kaffe lyfter fram de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats utan att processmetoden i sig tillför smak. Kaffet blir rent med en förhöjd syra.


Förekomst

Våtförädlat är den vanligaste processmetoden i världen.

Våtförädlat kaffe är vanligt i Syd- och Centralamerika samt de flesta länder i Östafrika och Asien. Brasilien är ett undantag där bärtorkat är den vanligaste metoden.

Ka
fferäven erbjuder våtförädlat kaffe från Kenya, Rwanda, Etiopien, Nicaragua, Panama och Colombia.


Kuriosa

Våtförädlat kaffe kallas även för ”den våta metoden” eller ”tvättat” efter engelskans ”washed”. Processmetoden har fått sitt namn för att vatten används för att tvätta bort fruktköttet innan kaffebönan torkas.
Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg