Kafferäven processmetoder 2024 våtförädlat
Kafferäven presenterar
Våtförädlat
Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan kallas för ”processmetod”. Våtförädlat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas utan fruktkött.
Våtförädlat steg för steg
1. Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.
2. Avskalning: Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.
3. Fermentering: Kaffebönan med fruktkött landar i en öppen behållare efter avskalningen. En fermentering som får fruktköttet att lossna sker när fruktköttets socker reagerar på bakterier i luften. Det tar ofta 12-48 timmar beroende på temperaturen i luften.
4. Tvättning: När fruktköttet har lossnat flyttas kaffebönan med hjälp av vatten genom kanaler där fruktköttet tvättas bort och bönorna återigen sorteras i olika kvaliteter utifrån densitet.
5. Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.
Smak
Våtförädlat kaffe lyfter fram de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats utan att processmetoden i sig tillför smak. Kaffet blir rent med en förhöjd syra.
Förekomst
Våtförädlat är den vanligaste processmetoden i världen.
Våtförädlat kaffe är vanligt i Syd- och Centralamerika samt de flesta länder i Östafrika och Asien. Brasilien är ett undantag där bärtorkat är den vanligaste metoden.
Kafferäven erbjuder våtförädlat kaffe från Kenya, Rwanda, Etiopien, Nicaragua, Panama och Colombia.
Kuriosa
Våtförädlat kaffe kallas även för ”den våta metoden” eller ”tvättat” efter engelskans ”washed”. Processmetoden har fått sitt namn för att vatten används för att tvätta bort fruktköttet innan kaffebönan torkas.