Kafferäven processmetoder 2024 honey-process

Kafferäven presenterar

Honey-process

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan

kallas för ”processmetod”. Honey-process är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas

med fruktkött.


Honey-process steg för steg

1. Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen

där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter
sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.

2.
Avskalning: Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor
som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.

3.
Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält
som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer
sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och
nederbörd.


Varianter

Vit honey, gul honey, röd honey, svart honey. Termen pekar på olika varianter av honey-process
utifrån färgen på kaffet under torkning; Färgen på kaffet beror delvis på hur mycket fruktkött som
är kvar på bönan under torkning, men framförallt på mängden enzymer i kaffet som förändras när
de utsätts solljus under torkningen.

Smak

Honey-processen ger viss smak och karaktär åt kaffet på grund av den förlängda kontakttiden
med fruktköttet under torkning. Samtidigt ges mycket utrymme åt de smaker som kommer av
böntyp och odlingsplats. Honey-processat kaffe kan upplevas rent och friskt som våtförädlat
samtidigt som det har en ökad fruktsötma som bärtorkat.


Förekomst

Honey-process är en ovanlig process-metod men den ökar i många delar av världen.
Honey-process är vanligt i Brasilien under namnet pulped-natural, och förekommer i Panama och
Costa Rica. I övriga världen är honey-process en ovanlig process-metod.
Kafferäven erbjuder honey-processat kaffe från Costa Rica, Nicaragua, Colombia, Etiopien och
Rwanda.

Kuriosa

Honey-process har fått sitt namn efter utseendet som bönorna får under torkning. Under
torkningen får bönorna en klibbig och honungs-liknande färg. Processen kallas även "semi-
washed” eller ”pulped natural”.