Kafferäven processmetoder 2024 honey-process
Kafferäven presenterar
Honey-process
Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Honey-process är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas
med fruktkött.
Honey-process steg för steg
1. Sortering: Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen
där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.
2. Avskalning: Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.
3. Torkning: Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.
Varianter
Vit honey, gul honey, röd honey, svart honey. Termen pekar på olika varianter av honey-process utifrån färgen på kaffet under torkning; Färgen på kaffet beror delvis på hur mycket fruktkött som är kvar på bönan under torkning, men framförallt på mängden enzymer i kaffet som förändras när de utsätts solljus under torkningen.
Smak
Honey-processen ger viss smak och karaktär åt kaffet på grund av den förlängda kontakttiden med fruktköttet under torkning. Samtidigt ges mycket utrymme åt de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats. Honey-processat kaffe kan upplevas rent och friskt som våtförädlat samtidigt som det har en ökad fruktsötma som bärtorkat.
Förekomst
Honey-process är en ovanlig process-metod men den ökar i många delar av världen. Honey-process är vanligt i Brasilien under namnet pulped-natural, och förekommer i Panama och Costa Rica. I övriga världen är honey-process en ovanlig process-metod. Kafferäven erbjuder honey-processat kaffe från Costa Rica, Nicaragua, Colombia, Etiopien och Rwanda.
Kuriosa
Honey-process har fått sitt namn efter utseendet som bönorna får under torkning. Under torkningen får bönorna en klibbig och honungs-liknande färg. Processen kallas även "semi-washed” eller ”pulped natural”.