Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Årets julkaffe - en julsaga - Kafferäven

Årets julkaffe - en julsaga

Varje år väljer vi ut ett kaffe som vi tycker om, och som finns i lagom mängd för att räcka fram till jul. Årets val hamnade på ett kaffe från Nicaragua och gården Bethania som ägs av systrarna Martha och Ana Albir. Men historien om julkaffet började redan i somras.

I mitten av juli fick vi ett samtal från Martha Ablir. Hon frågade försiktigt om vi behövde mer kaffe - vi hade nämligen redan bokat allt vi behövde från Nicaragua och det låg på ett skepp på väg mot Europa. Martha förklarade att en av deras kunder hade backat ur ett avtal. Rent juridiskt gick det, men kunden satte systrarna i en svår situation. Det fanns massa kaffe redo för export men export-säsongen var redan över. Därför ringde dom till oss, och flera andra av sina kunder för att se om någon kunde ta emot extra volym. Deras enda alternativ vore att sälja kaffet lokalt i Nicaragua men det skulle vara en förlustaffär. Enda sättet att inte förlora en stor summa pengar var att hitta en köpare någon annanstans.

Vi fick prover på kaffet och hittade en god blandning från deras tvättstation Cafetos de Segovia och en lott från deras gård Bethania. Med hjälp av några andra rosterier fyllde vi en container som kom till oss nu i oktober. Att kunna hjälpa varandra över stora geografiska avstånd är en av fördelarna med de nära relationer vi har med alla producenter vi jobbar med. Och med en julsaga som denna historia blev valet av julkaffe enkelt.

Bethania är en gård vi jobbat med sedan 2015 och det är alltid en fröjd att besöka denna gröna, frodiga plats i nordligaste Nicaragua. Gården ligger precis på randen till Honduras och gränskontrollen vinkar både när vi kör till och från gården. Systrarna Ana och Martha har haft kaffe i familjen i flera generationer, och gården Bethania köptes av deras far 1991. Från start har deras fokus varit att producera kaffe av hög kvalitet, och hela tiden hålla lika hög standard på den sociala och ekologiska hållbarheten. Böntypen Java är en av flera som växer på Bethania och med en honey-process smakar detta kaffe som en mjuk och krämig pralin vars bästa följeslagare förmodligen är en pepparkaka.

Njut av kaffet och varandra.

Bästa hälsningar

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg