Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration i November -  en dubbel från Östafrika - Kafferäven

Kaffeprenumeration i November - en dubbel från Östafrika

I november tar vi med er till den Afrikanska kontinenten med två tungvrickande godbitar. Mwiria (uttalals Moiria) från Kenya är en härligt frisk, ren och josig kopp kaffe. Abakundakawa (uttalas som det låter men är svårt att säga snabbt 10 gånger) ger en aromatisk och krämig kopp. Både Mwiria AA och Abakundakawa Honey är nyheter för oss nu i november. Bägge kommer  dyka upp i vår Specialkaffekalender som vi också börjar skicka ut denna veckan. Vad som mer finns i kalendern avslöjar vi inte än, för lite av en överraskning ska det väl vara?

Abakundakawa honey - Rwanda

"Abakundakawa" betyder "Dom som älskar kaffe" och är ett kooperativ som bildades 1999. Sedan dess har dom strävat efter att skapa hållbara och långsiktiga förändringar i det lokala samhället. Medlemmarna är i huvudsak kvinnor eftersom kooperativet startades som ett sätt att stötta ensamstående mödrar. Det mesta av kaffet i Rwanda växer i den norra provinsen där klimatet är varmt och torrt. Röd sand täcker allting, och ändå är det grönt överallt. 2019 blev Abakundakawa certifierat ekologiskt. 

Första gången vi besökte Abakundakawa var på en resa i Rwanda några år innan Kafferäven startades. Vi besökta flera stora och små kooperativ och Abakundakawa var en av de som imponerade mest på oss. Vi har jobbat med Abakundakawa i flera säsonger och köper ofta flera partier med kaffe som genomgått olika processmetoder. Detta är en honey-process där fruktköttet lämnats kvar på bönorna vid torkning och ger kaffet en ökad sötma. 

---

Mwiria AA - Kenya

Ni som har följt vår prenumeration en tid har tidigare fått kaffe från Mwiria, men det var ett annat år och en annan skörd. En av de saker vi gillar med att köpa kaffe från samma producenter år efter år är att vi får följa med i den förändring och utveckling som sker hos på gårdar och process-stationer. Dessutom lär vi oss känna igen ett kaffe på smaken, för även om ett år inte är exakt likt det nästa så finns det ofta en karaktär och en smak som återkommer och är unik för varje enskild gård. Så även för Mwiria - det finns en blommighet i detta kaffe som tillsammans med de mer klassiska tonerna av svartvinbär gör kaffet komplext och smakrikt. 


Vi körde upp till Mwiria längs foten på Mt Kenya tillsammans med agronomen Daniel på en resa 2020. Vi möttes av en strålande utsikt över berg och skog, och kooperativets alla torkbord som stod utspridda kring tvättstationen. Vi möttes också av manager Patrik Nyaga och resten av kooperativets styrelse, och till vår förvåning berättade Patrik att vi var det första besöket de fått från en rostare eller importör. Efter att ha smakat deras kaffe är vi säkra på att vi inte är de sista.

Mwiria är som sagt en tungvrickare, men om du bara byter ut w till o och lägger betoningen på sista vokalen så ska du få till det. Testa medan kaffet brygger.

Tack för att ni följer med på vår kafferesa. 

Njut av kaffet och varandra!

Bästa hälsningar

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg