Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Kaffeprenumeration i Mars - Kenya - Kafferäven

Kaffeprenumeration i Mars - Kenya

I februari månads prenumeration skickade vi två kaffesorter från La Bendición i Nicaragua som hade genomgått olika processmetoder efter skörd. Den här månaden fortsätter vi på samma tema och bjuder på två olika koppar från Kenya.

Det mesta kaffet i Kenya kommer från kooperativ och vi jobbar med flera stycken. Men vi har även kaffe från två gårdar vilket är mer ovanligt i Kenya. Nduki Estate ligger i centrala Kenya och producerar ett klassiskt våtförädlat kaffe. Kibet Langat har sin gård i västa Kenya och producerar ett bärtorkat kaffe, bara till oss. Just nu är Per på väg till Kenya för att besöka producenterna, följ med på resan i din kaffekopp.


Nduki Estate - Kenya - Våtförädlad

Nduki Estate är en liten gård i Kenya som vi besökte under en resa 2020, precis när pandemin bröt ut. Gården drivs av paret Hannah och John som bjöd oss på te när vi hälsade på. Efter det kunde vi inte motstå att köpa deras kaffe... Detta är tredje skörden vi köper från Nduki Estate. Hannah har en liten butik i anknytning till deras gård där byborna i Gitwe kan handla bröd, ägg och godis. John är pensionerad lärare och att odla kaffe är en del av John och Hannahs plan för att klara pensionen. Förutom kaffe odlar de macadamianötter och avokado.

Gården ligger på de västra sluttningarna i utkanten av Aberdare National Park. Kaffebuskarna växer 1960 meter över havet i lerig, röd vulkanisk jord. Efter skörd skalas bären, tvättas och torkas på bord i 12-14 dagar beroende på väderförhållandena.


Kibet Langat - Kenya - Bärtorkad

Kibet Langat driver sin gård tillsammans med frun Maurin i Kericho i västra Kenya, vi träffade dom under samma kafferesa år 2020. Vi bestämde oss för att hjälpa dom bygga en egen process-station på gården. Kibet har ett ekologiskt jordbruk och vet hur han ska odla för att få en bra skörd med hög kvalitet och med hjälp av naturen som han bor i.

2016 fick Kibet 130 kaffeträd av sina föräldrar, och nu har han planterat fler så han har 4500 träd. Dom växer på 1900-1950 meters höjd och det är en blandning av Batian, Ruiru och SL28. Detta är ett bärtorkat kaffe, något som är nytt från Kenya, men som vi tror vi kommer se mer av framöver. Det är tredje året Kibet gör ett kaffe på sin gård, och andra året som det går på export och vi är stolta över att vara med på uppstarten av hans resa.

I förra årets Specialkaffekalender drack vi Kibets kaffe på Julafton. Vi tyckte att den passade bra till jul med sina söta toner av bär och vingummi.

Njut av kaffet och varandra! Tack för att ni följer med på vår Kafferesa. 

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg