Kaffeprenumeration i augusti - 2025

Vi har två nyheter till er prenumeranter i augusti: El Durazno från Guatemala och Gatagua från Kenya. Som vanligt är ni först med att smaka dessa sorter.
El Durazno - Guatemala
Det var länge sedan vi köpte kaffe från Guatemala. Sist vi handlade kaffe härifrån var 2017 då vi jobbade med Marta Dalton som driver Coffee Bird. Nu blev vi sugna på att ta hem kaffe från Guatemala igen och självklart fortsätter vi jobba med Marta. Kaffet kommer från gården El Durazno som ligger i Nuevo Oriente. El Durazno drivs av familjen Ventura och på gården växer flera olika böntyper. Detta är ett kaffe av böntypen San Ramon som genomgått processen 'white honey', både processmetoden och böntypen har sitt ursprung i Costa Rica. Smaken är ren och mjuk med en mild syra och toner av smörkola och mjölkchoklad.
Familjen Ventura har odlat kaffe i över fem generationer. Traditionen startade när familjen började odla kaffe år 1894 på en gård som hette Finca Rabanales. Över hundra år senare, år 2012, köpte familjen gården Finca El Durazno. Rafael och Maria Elena är två av gårdens fem ägare och är aktivt involverade i driften.
År 2012 fanns det inte en enda kaffebuske på Finca El Durazno – marken användes då främst för skogsbruk. Trots att familjen Ventura har odlat kaffe i över 120 år är denna gård mycket ung, då det första kaffet planterades under skördeåret 2013–2014.
Det föränderliga klimatet har visat sig vara en utmaning. Under de första åren blev plantorna stressade vilket ledde till lägre avkastning. Mycket regn orsakade mer svamp och bladrost och inte förrän 4 år efter plantering kunde den första normala skörden plockas.
När Rafael får frågan vilka skillnader han märkte på Finca El Durazno jämfört med familjens andra gårdar, svarade han att han var tvungen att glömma allt han visste om kaffe och börja om från början. Men det är också det han älskar med kaffe; att det alltid finns något nytt att lära sig.
Gatagua - Kenya
Från Kenya har vi fått hem ett litet parti från kooperativet Gatagua. Resten av skörden från Kenya kommer senare i augusti men vi är glada att redan nu dela med oss av den nya skörden. Gatagua var nystartat när vi besökte dom första gången 2020, och när Per var tillbaka förra året hängde ett foto på väggen med texten, ”board members of Gatagua with a white guy from Sweden” - som alltså var Per. Vi passade såklart på att ta en ny bild tillsammans! Detta är ett klassiskt våtförädlat kaffe som smakar friskt och har stenfrukt, rabarber och vinbär i smakprofilen.
Gatagua ligger på 1630 meters höjd, kaffet som producenterna odlar växer på 1600-1850 meters höjd. Böntyperna som odlas här är en blanding av SL med en ökande andel Ruiru och Batian, eftersom dessa böntyper ger mer skörd och har en högre tolerans mot frost och skadedjur.
Detta är ett våtförädlat kaffe. Kaffebären levereras till Gatagua samma dag som de skördas. Där sorteras bären för hand och i vattenbad innan de skalas och fermenteras i vatten över natten. Vattnet byts ut under dag två och kaffet ligger ett dygn till för att fruktköttet ska lossna och bönorna ska bli helt rena från frukten. Efter att kaffebönorna tvättats rena får de torka på torkbord i 2-3 veckor innan de är redo för export.
Tack för att ni följer med på vår kafferesa.
Njut av kaffet och varandra!