Kaffeprenumeration i September - 2025

September månads prenumeration kommer från Ratnagiri Estate i Indien med två partier som skiljer sig åt i efterskörds-processen.
Indien tänker du, finns det kaffe där? Jajamen! Det finns till och med riktigt bra kaffe som växer på höjderna i södra delen av landet. Redan 2011 reste Per och Susanna runt i bland annat Karnataka och besökte landets främsta kaffegårdar. Kaffe från Indien har varit del av vårt sortiment ända sedan starten av rosteriet.
Det som gör att Ratnagiri sticker ut från andra gårdar (och anledningen till att vi vill jobba med dom) är deras nyfikenhet och strävan att ligga i framkant i utvecklingen. Gården har varit i familjen i många år, och de senaste 20 åren har skiftet mot specialkaffe tagit sin form. Idag är Ratnagiri en av världens mest utvecklade gårdar och process-stationer när det kommer till precision och kvalitet.
Här hittar du Ratnagiri i webbutiken
Vad är det då som skiljer de två partierna åt? Jo, det är hur kaffet har behandlats efter skörd. Det ena är förfermenterat och det andra våtförädlat. Låt oss dyka ner i begreppen.
Våtförädlat kaffe
När kaffebären kommer till process-stationen, sorteras de med hjälp av sin densitet. När bären läggs i stora tråg med vatten sjunker de med högst kvalitet och kaffebären som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv. Efter detta passerar kaffebären med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna. Fruktköttet som sitter kvar tvättas bort i vatten. Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer sig åt i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.
Förfermenterat kaffe
Kontrollerad fermentering av kaffe innan torkning påverkar smaken, som kan gå åt yogurt, vinäger, mogen frukt, tropisk frukt, parfym eller godis. Smaken beror på vilka mikroorganismer som varit aktiva och hur länge fermenteringen pågått. Smaken av en kontrollerad fermentering kan fungera som ett komplement till de smaker som kommer av böntyp och odlingsplats.
Kärt barn har många namn och kaffe med kontrollerad fermentering kallas för mycket. Vanliga namn är ”anaerobic”, ”carbonic maceration”, ”semi-carbonic maceration”, eller kort och gott ”process”.
Vi har valt att samla den här processmetoden under namnet Förfermenterat Kaffe och så här berättar Ashok att det går till på Ratnagiri:
Processing: Carbonic Maceration Natural. Coffee cherry for this lot was harvested at 25.4 brix. The coffee cherries were floated and then placed in a stainless steel fermentation tank, which was purged using carbon dioxide. The coffee was allowed to ferment in the tank for 96 hours and was then moved to raised beds where it was dried for 27 days.
Tack för att du följer med på vår kafferesa
Njut av kaffet och varandra!