Kaffeprenumeration i juni - 2025

Kaffeprenumeration i juni - 2025 - Kafferäven

I juni månads kaffeprenumeration har vi packat vårt Sommarkaffe som är en blandning av alla ursprung vi jobber med Afrika samt senaste nytt från Capadócia i Brasilien.

För ett år sedan gick vi på Kafferäven en kurs i hållbarhet inom kaffeindustrin som anordnas av SCA (Specialty Coffee Association). Augusto från Capadócia kom hela vägen från Brasilien för att delta i vissa delar av kursen på plats, och för att besöka World of Coffee i Köpenhamn, där vi också minglade runt och bryggde kaffe. Kursen var intressant på många sätt och väckte ännu fler frågor om vad ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet egentligen innebär, och vi blev varse hur perspektiven skiljer sig mellan Brasilien och Sverige när vi pratade med Augusto. Runt ekvatorn är effekten av klimatförändringarna mycket mer påtaglig än vad de är här i Norden och en av anledningarna till att kaffepriserna gått upp kraftigt är utmaningarna som kaffeproducenterna står inför i Brasilien. Det handlar å ena sidan om att skörden slår fel när det är frost, regn och torka på fel tider men också om stora investeringar som görs för att skydda kaffebuskarna. På Kafferäven har vi alltid varit måna om att köpa kaffe av samma producenter år efter år för att kunna följa med i utvecklingen och se vilka behov som uppstår och betala vad kaffet faktiskt kostar att producera. Om du är intresserad av att läsa mer så kan du snart ta del av vår "Impact report" där vi redovisar Kafferävens inköp under 10 år. Du hittar den snart under "Hållbarhet" i menyn på hemsidan. 

Capadócia - Brasilien

Augusto Borges Ferreira är en ung kaffeproducent som har ett passionerat och ambitiöst förhållande till sitt yrke. För ett år sedan investerade Augusto i en färgsorterare. En maskin som sorterar kaffebär utifrån färg så att omogna och övermogna bär sorteras bort för att höja kvaliteten ytterligare. Augusto njuter av en handbrygg av sitt kaffe varje morgon. På så sätt har han alltid kontroll på kvaliteten både under och efter produktion. Det här är tredje året vi köper kaffe av Augusto. Kaffet har en typisk brasiliansk smakprofil men det är renheten, balansen och den fylliga smaken vi har fallit för.

Sommarkaffe - Kenya, Etiopien, Rwanda

Kaffe från Afrika har en naturlig fruktighet som påminner om söta, röda bär, speciellt det från Kenya. Här växer böntyper som är speciellt framtagna för att passa den vulkaniska, mineralrika jorden som täcker sluttningarna av Mount Kenya. I Etiopien och Rwanda är kaffet blommigt med toner av citrus som i Etiopien ofta drar mot apelsin och jasmin. Det här tycker vi passar utmärkt att brygga både kallt som varmt och njuta av hela sommaren lång.


Läskande kallbrygg på Sommarkaffe 

Du behöver: 

30g Sommarkaffe
300g hett vatten
200g isbitar
Citronskivor

Detta är ett friskt och läskande iskaffe att svalka sig med under varma sommardagar. Det här iskaffet gör du genom att brygga ett starkare kaffe som späds ut och kallnar med hjälp av isen. Lägg isbitarna tillsammans med citronskivor i en kanna. Brygg kaffet med hett vatten så att det rinner ner och smälter isen, servera gärna i glas med en citronskiva. 

 

Tack för att du följer med på vår kafferesa! Njut av kaffet, sommaren och varandra.