Kaffeprenumeration i maj - 2025

Kaffeprenumeration i maj - 2025 - Kafferäven

Allra underbaraste maj ligger för våra fötter. Solen värmer sakta upp frusna fingrar och tår, rotknölar och knoppar. När du har tid och tillfälle att ta en paus i solen och njuta av livet så vill vi dela med oss av kaffe som är friskt och fruktigt och passar utmärkt i sådana stunder. I maj månads prenumeration har vi valt ett våtförädlat kaffe från Kenya som är friskt och läskande och ett förfermenterat kaffe av den stora böntypen Maracaturra från Nicaragua med toner av tropisk frukt och sommarbär.

El Árbol - fermenterat kaffe från Nicaragua

I början av året reste Susanna till Nicaragua för att hjälpa Claudia på El Árbol och träffa några av de producenter vi jobbar med i Nicaragua och Costa Rica. Claudia driver kaffegården El Árbol och processtationen Bridazul. Så här berättar Susanna i sin reseskildring: 

"Claudia driver Bridazul, en torkstation belägen utanför staden Ocotal i norra delen av Nicaragua, hit kommer producenter som vill få sin kaffeskörd torkad, processad och kvalitetssäkrad. Alla lika stolta och hårt arbetande kaffeproducenter. I år har Claudia gjort en stor investering i maskiner som efter torkning processar kaffet. Det innebär större möjligheter att kontrollera flödet av kaffe på plats innan export. Vi är mitt i skörden och många kommer in dagligen, ibland flera gånger per dag med nyskördat kaffe. Kaffebären lastas av, hälls i blå tunnor och ställs i kylrum för fermentering. Det är vackert att få uppleva samhörigheten och den passionen för kaffe som många delar. Det hårda arbetet utförs med många skratt och solbrända armar som gladeligen sträcker sig för att emot kaffe och lillkaka vid ankomsten till torkstationen. En uppskattat paus i skuggan medan kaffet lastas av och vägs".

Kaffet från El Árbol är alltså fermenterat innan skalning och torkning vilket bidrar till den vinösa smaken och utpräglade fruktighet. De stora Maracaturra-bönorna blir olika bruna i rostningen vilket förmodligen är en följd av fermenteringen. Det kan se lite ojämnt ut men bönorna är jämnt rostade vilket du kan se om du bryter isär en böna och tittar på snittytan. 


 

Gatomboya - våtförädlat kaffe från Kenya 

Gatomboya är namnet på en tvättstation som ligger i Nyeri i centrala Kenya. Området är känt för att producera aromatiskt kaffe med en komplex smakprofil. Gatomboya betyder "våtmark" på språket Kikuyu och beskriver terrängen där kaffet växer. Runt 700 producenter som odlar kaffe på en genomsnittlig yta av 0,4 hektar levererar kaffe till stationen. Detta småskaliga jordbruk är vanligt i Kenya och anledningen till att många går samman i kooperativ eller säljer sitt kaffe till en tvättstation. Det här kaffet är fruktigt och läskande med toner av svarta vinbär vilket är typiskt för Kenyanskt kaffe. När kaffet kommer till tvättstationen, sorteras det för hand, skalas och tvättas i vatten från Gatomboya River. Kaffet delas in i olika kvaliteter beroende på densitet och torkas till slut på upphöjda bäddar. 

 

Tack för att du följer med på vår kafferesa. Njut av kaffet och varandra!