Kaffeprenumeration i november
Novemeber
I november månads prenumeration skickar vi ut två nyheter från gårdar vi jobbat med länge. Bethania i Nicaragua och Finca Origenes i Costa Rica. I alla länder vi köper kaffe från har vi nyckel-personer som vi jobbar extra nära med. De odlar inte bara kaffe utan jobbar även med kommunikation, kvalitetskontroll och export för kaffe från sitt land. I Nicaragua är Ana och Martha Albir vår exportör via deras process-station Cafetos de Segovia. I Costa Rica är Rebeca och Ricardo vår exportör via deras företag EWA. Som de entrepenörer de är har dessa fantastiska människor även gårdar som producerar underbart kaffe som vi har valt ut till er.
Bethania - Nicaragua
Finca Bethania drivs av systrarna Martha och Ana Albir. Gården ligger precis vid gränsen till Honduras och kaffet växer i sluttningar under skuggan av en skog av träd. Gården har varit i familjen ägo i generationer och under de senaste åren har Bethania inriktat sig på att höja kvaliteten på all produktion och samtidigt bli en förebild i regionen när det kommer till social standard för alla som jobbar på gården. Förutom kaffe odlar de blommor och en typ av björnbär som heter mora.
Detta parti från Bethania är en Java, en böntyp som ursprungligen kommer från Etiopien men som nu även växer i Nicaragua. Kaffet är bärtorkat med en förfermentering, sk. anaerobisk fermentering. Det betyder att kaffebären fermenterat i en syrefri miljö innan de skalats. Detta bidrar till den vinösa och fruktiga karaktären och utmanar våra förställningar om vad kaffe kan smaka!
Fermenteringen görs på gården och sedan transporteras bären ner till Cafetos de Segovia utanför Ocotal där bären torkar långsamt i skugga.
Finca Origenes - Costa Rica
Finca Origenes är en gård i regionen Brunca som drivs av våra vänner Rebeca Moya, Ricardo Azofeifa och Edgar Silva. Från början var målet att köpa en bit land och utforska vilka böntyper som trivdes bäst och gården har idag 33 olika böntyper som är hämtade från hela världen. Ricardo berättar att de har böntyper från bland annat Kongo, Kenya, Sudan, Etiopien, Colombia, Brasilen och Guatemala. Över tid kommer de upptäcka vilka typer som trivs bäst och är bäst lämpade för klimatet i Brunca. Finca Origenes delar med sig av frön till andra familjer och gårdar i regionen för att bidra till ekonomisk hållbarhet i området.
Eftersom det odlas så många olika böntyper på Origenes brukar det mesta säljas som en blandning. Den här gången har dock Sarchimor T5296 sorterats och torkats separerat från de andra sorterna. Trots att jorden är relativt näringsfattig i Brunca trivs den här böntypen som är väl anpassad till den höga höjden med ganska mycket regn. Kaffet är honey-processat, vilket betyder att skalet på bären tas bort innan bönan torkar tillsammans med sitt fruktkött. Detta är typiskt för Costa Rica och ger kaffet extra sötma.