Kaffeprenumeration i december
Per har alldeles nyss landat i Etiopien för att hälsa på Heleanna och besöka hennes gård i Sheka. Kaffet i månadens prenumeration kommer från Bensa Segera i Etiopien, ett området som ligger längre österut i landet, där Heleanna har handlat kaffe i många år. Kaffet kommer från två byar i området och har tagits till samma process-station för att bärtorkas och våtförädlas. Det är dom olika efterskördsprocesserna som gör att kaffet skiljer sig åt i smak och karaktär.
I Etiopien växer kaffet vilt i skogen som blåbären här i Sverige. Därför kallas allt kaffe härifrån Heirloom eftersom det har sitt ursprung i Etiopien. Kaffet har även sin helt egen smakprofil med toner av söt citrus som apelsin och doft av blommor.
Logita
Logita är en process-station i Sidamo som vår vän Heleanna Georgalis driver sedan 2017. Hon köper bär från 10-20 producenter i byn Segera i distriktet Bensa. Kaffet här växer på 2100 meters höjd över havet och på grund av det är klimatet fuktigt och ganska svalt.
Det krävs mycket jobb för att göra ett rent och gott kaffe, med en noggrann selektering av bär, och en noggrannhet i torkningen. Det är därför vi jobbar med just Heleanna i Etiopien. Logita är ett våtföräldat kaffe vilket innebär att kaffebären har skalats och bönorna fermenterats i öppna bassänger. På grund av den låga temperaturen (som kan gå ner till 12 grader på natten) tar fermenteringen lång tid, från 36 upp till 72 timmar. Fermenteringen avslutas när fruktköttet lossnat från bönorna, och allt fruktkött tvättas bort innan bönorna torkar.
Bensa Segera
Kaffet som vi döpt till Bensa Segera är den bärtorkade motsvarigheten till Logita. Efter skörd tvättas hela bären och läggs sedan ut på torkbord i solen där de skrumpnar ihop som russin. När de torkat färdigt skalas frukköttet av och bönorna sorteras. Den här processen bidrar till en fruktighet i kaffet som påminner om sylt och soltorkade bär.
Njut av kaffet, och varandra. Tack för att ni följer med på vår kafferesa!
Bästa hälsningar från kafferävarna