Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration Januari 2023 - Kafferäven

Prenumeration Januari 2023

I Januari månads prenumeration har vi valt ett unikt kaffe från Etiopien, Kokose, som vi endast har två säckar av. Samt Ojo De Agua från Nicaragua, en gammal goding ur vårt sortiment som passar alla tillfällen.

Kokose

I Etiopien växer kaffet vilt i skogar och trädgårdar. Till skillnad från länder där kaffeträdet har planterats in och böntyperna fått namn som t. ex Caturra, Bourbon osv kallas böntyperna i Etiopien Heirloom. Ordet beskriver arvet som det Etiopiska kaffet är.


Från Etiopien dricker vi vanligtvis våtförädlat eller bärtorkat kaffe. Unikt med den här lotten från Kokose är att kaffet genomgått något som kallas honeyprocess. Efter att kaffebären skördas tas de till torkstationen Logita i Sidamo där de skalas och bönorna torkar sedan med litegrann fruktkött kvar. Fruktköttet bidrar till smaken på kaffet med extra sötma och toner av torkad eller syltad frukt.Kaffebären kommer från 18 producenter i byn Kokose. Här växer kaffe på den imponerande höjden av 2100-2300 meter över havet. Höjden ger ett kallt klimat, bären mognar långsamt, blir ganska små och får en intensiv smak. Väldigt unikt, väldigt gott. Logita drivs av Heleanna Georgalis efter att hon tog över sin fars verksamhet. Tamiru Dukamo är manager på stationen i Kokose, han tar hand om den dagliga skötseln och ser till att kaffet alltid håller högsta kvalitet.


Ojo de Agua

Ali Herrera köpte sin gård för 10 år sedan och bor där med sin familj. Han döpte gården till Ojo de Agua vilket betyder "i stormens öga" på grund av de stora mängder vatten som faller. Klimatet är kallt och jorden bördig på den högst belägna platsen i hela Nicaragua, vilket bidragit till att detta blivit ett känt område för kaffeproduktion. Under åren som gått på gården har Ali med hjälp av sin familj sakta lagt om från traditionell kaffeproduktion till att bli mer selektiva när de skördar bär och har ökad kontroll på efterskördsprocessen, vilket ökat kvaliteten. Det här är ett våtförädlat kaffe, bären har plockats mogna, skalats och tvättats på gården och torkat på bord i 15 dagar. Det här är sjätte året som vi köper kaffe av Ali Herrera.
Vi hoppas att ni gillar det vi skickar. Nästa månad blir det nytt kaffe. Tack för att ni följer med på vår kafferesa. Bästa hälsningar från Kafferävarna.

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg