Kaffeprenumeration november - 2025

Kaffeprenumeration november - 2025 - Kafferäven

I november skickar vi två favoriter från Costa Rica till dig som prenumerant. Yemerson är Susannas favorit och La Chumeca är Pers fruktiga favvo. Ni blir först ut med att smaka på La Chumeca, den kommer sedan finnas i vår webshop och hos våra kunder. Ni får det sista vi har från Yemerson - men misströsta inte! Om ni gillar honeyprocessat kaffe kommer ni snart få ta del av kaffe från flera andra gårdar vi jobbar med i Costa Rica.

La Chumeca - Costa Rica

La Chumeca - kaffe från Costa Rica - Kafferäven - Single Origin Coffee

La Chumeca är en process-station som ägs och drivs av Martin Ureña och hans son Emilio. Martin är fjärde generationens kaffeproducent, och han berättar att hans förståelse och kärlek för kaffe ökade 2014 när han började torka kaffe på gården. La Chumeca är en unik process-station, här är det bara kaffebär som hanteras; de sorteras, fermenteras och torkas. 

La Chumeca - kaffe från Costa Rica - Kafferäven - Single Origin Coffee

Det sker ingen skalning på La Chumeca, här torkas allt kaffe som hela bär. Det finns många olika sätt att på ett kontrollerat sätt fermentera kaffebären innan de torkas. Sedan 2016 har flera steg i fermenteringen gjorts med kombinationer av aerobisk och anaerobisk fermentering. 16 stålfat står uppradade och fylls under skörden av bär som under 4-6 dagar får jäsa och skapar i den processen många av de smaker som vi känner när vi dricker detta kaffe. Hitta produkten här.

La Chumeca - kaffe från Costa Rica - Kafferäven - Single Origin Coffee

 

Yemerson - Costa Rica

Yemerson tillhör den fjärde generationen i sin familj som producerar kaffe. Den nuvarande gården är 38 år gammal och har bildats genom giftermålet mellan Yemersons föräldrar. Eftersom Yermersons farfäder, don Victor och don Julio, hade varsin gård som då slogs ihop till en. Det är även deras passion för kaffe som Yemerson tagit över och inspirerats av. När Yemerson tog över driften av gården såldes kaffet till ett kooperativ. Men Yemerson ville utveckla produktionen och byggde sin egen process-station på gården. Redan året efter kunde han exportera sitt kaffe direkt och vi har köpt hans kaffe ändan sedan dess. Hitta produkten här.

I februari reste Susanna runt i Nicaragua och Costa Rica och hälsade på flera producenter som vi jobbar med, bland dom Yemerson. I sin reseskildring skriver Susanna: Efter någon timmas körning på slingriga vägar upp i bergen från Perez Zeledón kommer vi fram till farmen. Traditionsenligt är det första välkomnandet ett hundskall som följs av inkallande rop. Yemerson möter upp oss och välkomnar, det doftar av sötebröd som är i full fart med att bakas ut till en stor beställning som hans mor tar hand om. Innan jag hinner hälsa på alla blir jag bjuden på en och annan vansinnigt god bakelse, bröd och en redig lunch. Därefter börjar vi koppa den nya skörden som nu är klar för export.

Läs mer om Susannas besök hos Yemerson här.


Tack för att du följer med på vår kafferesa.

Njut av kaffet och varandra