Samuel Zavala, Nicaragua - Reseskildring
Nytt kaffe från El Cambalache är här!
Samuels ögonsten, gården El Cambalache ligger 1350-1500möh. Vi åker upp i bergen som gränsar mot Honduras, passerar ett gäng kaffegårdar och kommer slutligen upp till Samuels favoritställe, vi kliver ur bilen, fotar i det vackra ljuset och njuter av den ändlösa utsikten som breder ut sig. Vi går in bland kaffebuskarna där Samuel verkar trivas bäst, han envisas med att hitta mogna bär av olika böntyper som han vill att jag ska smaka på. Här finns, förutom Maracaturra, även Geisha, Cidra, Caturra m.fl. kaffearter. Kaffebären smakar ljuvligt, jag kan ana jasmindoftande smaker, citrus och läskande sötma som fyller munnen.
Maracaturra är bönan ni får uppleva hos oss på Kafferäven, dessa härligt stora bönor har en läskande syrlighet med smak av muscovadosocker som vi älskar.
Här möter jag Samuel Zavala vid ingången till torkstationen Cafetos de Segovia, hit kör sin skörd för torkning. Han ska väga upp den tre dagar unga skörden för att sedan mötas upp i labbet för en gemensam koppning. Han är glad och stolt över årest skörd och ser fram emot att koppa tillsammans.

