YEMERSON, COSTA RICA - Reseskildring

YEMERSON, COSTA RICA - Reseskildring - Kafferäven

Den efterlängtade skörden från Costa Rica är här! 

Yemerson är fjärde generationen som driver kaffegården, idag har även hans 15-åriga son visat intresse i kaffe och vill arbeta med sin far och farfar. Att få besök av intresserade västerlänningar som brinner för specialkaffe ökar intresset i nya generationer att tar över den gamla generationens påbörjade arbete. 

Yemerson - kaffe från Costa Rica - Kafferäven - Single Origin Coffee

Efter någon timmas körning på slingriga vägar upp i bergen från Perez Zeledón kommer vi fram till farmen. Traditionsenligt är det första välkomnandet ett hundskall som följs av inkallande rop. Yemerson möter upp oss och välkomnar, det doftar av sötebröd som är i full fart med att bakas ut till en stor beställning som hans mor tar hand om och innan jag hinner hälsa på alla blir jag bjuden på en och annan vansinnigt god bakelse, bröd och en redig lunch. Därefter börjar vi koppa den nya skörden som nu är klar för export.

Gården och familjehemmet ligger bland de vackra sluttningarna av Terrazú, på 1650 meters höjd. Skörden, som består av Caturra och Catuai är i full fart. Yemerson presenterar stolt Jose Morales som sedan 1998 återvänt årligen från Panama tillsammans med sin familj för att arbeta på gården under skördetiden. Förutom mat och logi betalas det ut en lön som motiverar familjen att komma tillbaka år efter år. Skolsystemet där familjen kommer från har ett upplägg med en lång ledighet på ca 3 månader kring skördeperioden, som tillåter familjer att resa iväg för att arbeta på annan ort. 

Processtationen ligger vid torkborden och är en enkel konstruktion som används flitigt under skörden. Det mesta av kaffet är honey-process, mycket för smakens skull, men också för att det är mer hållbart för gården med vattenhanteringen. 

I honey-processen skalas fruktköttet delvis av och sedan läggs kaffebönorna på upphöjda bord för att torka.

För fyra år sedan började Yemerson rosta sitt egna kaffe under namnet Fabarzú. Han ville dela sitt kaffe med fotbollslaget och hans systers läkarkollegor på vårdcentralen. Därefter har kaffet efterfrågats mer och mer, och numera tar gården emot enstaka resenärer och turister som visar intresse för att besöka kaffegårdar i Costa Rica. ”Det är inte bara stränderna lockar numera" säger Yemerson.

Du kan även läsa den tidigare reseskildringen från Costa Rica här