Julkaffe 2025 - La Huerta från Nicaragua
Årets Julkaffe kommer från Maria Eugenia Herrera och hennes gård La Huerta i Nicaragua. Maria Eugenia är en tuff kvinna i 70-årsåldern som hoppar upp på sin motorcykel och gasar uppför berget på smala stigar för att komma till sitt lilla paradis i skogen. Där växer kaffet i skuggan av höga bananpalmer och guavaträd. I februari var Susanna där på besök och här är hennes berättelse:
”Jag är på torkstationen Bridazul och femte bordet med kaffeprover koppas, det är 28 grader utanför labbet och ingen större skillnad på värmen inne i labbet. Det är skönt med värme som genomtränger Göteborgsfrusen benmärg.
Idag står det 19 stycket koppar att prova och de godaste kopparna är nummer 12, 13 och 14. Den 13:e koppen ger en arom av citrusblomster och choklad, den är väldigt balanserad och har en fyllig, ren munkänsla, smaken är kakao-nibs, brunt socker och mandel. Varje gång vi passerar den stannar vi upp och häpnas över allt gott den ger.
Det visar sig vara kaffe från gården La Huerta och i samma stund som vi ska städa undan koppningsbordet kommer Maria Eugnia in genom dörren. Vi blir exhalterade över tajmingen och ber henne smaka sitt kaffe. Hon nickar gillande och berättar om allt arbete hon gör på gården. Hon har 6 personer som i år arbetar med kaffet på gården. Totalt har hon 3,5 hektar mark och odlar kaffe på ungefär en tredjedel.
Maria Eugenia är 72 år gammal, gården har tillhört hennes familj i generationer och är hennes favoritställe på jorden. Det är inte bara en emotionellt stark plats som hon gläds åt, den har även en hälsoförmån. Hon beskriver hur mycket hon älskar att vara där, andas den friska luften, dricka det rena vattnet som kommer från berget och hur frisk hon känner sig där.
Jag ger henne ett kaffe som vi rostat på Kafferäven. Hon lyser upp när hon ser att det står La Huerta på påsen. Samarbetet och mötet orsakar tårar hos både henne och mig. Hon bjuder in mig till gården.
Att ta sig upp till bergen i Mosonte är ett äventyr i sig. Vägarna är ojämna, på vissa ställen helt förstörda av regent, vi åker i minst en timma för att sedan parkera bilden vid en liten lucka vid vägkanten och går sedan upp en brant skogsstig till Marias gård. Vi behöver kliva över stockar lagda tvärs över vattendrag och sluttningen blir bara mer brant. Ner från höjden kommer unga män med stora säckar kaffe över axlarna, de tar sig ner utan problem, likt bergsgetter.
Väl uppe fascineras jag av utsikten, det känns som jag är i en trädkoja, hemlig för världen. På gården har det installerats en ny vattentank och enkelt tak har lagts över ett par afrikanska torkbord. Radion spelar marschmusik och tortillas har plattats och serveras med sött kaffe och bönor med ris. Ännu en njutbar plats i världen. Inte konstigt att kaffet härifrån smakar så gott.”
Julkaffe 2025 från La Huerta är en våtförädlad Bourbon med fylliga toner av choklad och torkad frukt. Testpanelen (Elin och Malvina) kan intyga att det passar utmärkt till allt från chokladpralin och lussekatt till pepparkaka och fudge.
- Taggar: Nicaragua Reseberättelse