Räddat kaffe från Costa Rica

Räddat kaffe från Costa Rica - Kafferäven

I början av september fick jag ett samtal från kaffeproducenten Rebecca i Costa Rica. Vår gemensamma vän och deras kund med verksamhet i Canada hade svårt att frakta det kaffe han köpt pga det pågående tull-kaoset i Nordamerika. Kaffet låg kvar hos producenter som väntade på sin betalning och började bli otåliga. Det var samma producenter som vi jobbar med och därför ringde Rebecka mig. Jag fick en lista och såg att det var micro-partier och riktigt gott kaffe där producent, planta och process alla formar smaken på kaffet.

Några samtal senare hade vi en lösning. Vi köpte kaffet och fraktade det till oss i Sverige.

Här är en viktig fotnot, mitt i texten; vi har inte smakat på något kaffe innan vi bokade. Vi bokade ändå eftersom vi visste vilka producenter som låg bakom, eftersom vi känner dom och deras höga kvalitet, och vi litar på deras omdöme. Vi känner också exportören, som vi litar på. Och vi känner köparen, och vi vet vilka värderingar som styr hans beslut och därför känner vi oss trygga med att kaffet kommer vara av hög kvalitet, och smaka gott. Detta är en handelskedja där förtroende och tillit styr besluten.

Spola fram till slutet av November och kaffet anländer. 128 säckar, 17 olika partier från 6 producenter vi redan jobbar med, men kaffe vi inte hade tänkt köpa.

Nu kommer vi till nästa utmaning, att få användning av kaffet. Den ursprungliga köparen har kvar en hel del men kvar står vi med 12 sorter av olika art och process och det är en väldigt rolig serie som kommer lanseras undan för undan.

Med i lasten finns följande kaffe:

  • San Cristobal Anaerobic Milenio
  • San Cristobal Honey Milenio
  • La Isabela Anaerobic Casiopea
  • Corazon de Jesus Red Honey Geisha
  • Corazon de Jesus Natural Field Blend
  • Finca Origenes Honey San Roque
  • Don Senel Washed SL28
  • Don Senel Honey Catuai
  • Don Senel Natural Catuai
  • Don Senel Natural Catigua
  • Don Senel Honey Milenio
  • Tributos del Ota Washed Lactic Fermented Milenio

Som prenumerant kommer du få del av några av de minsta partierna som inte räcker till fler än prenumerationerna. Övriga partier kommer antingen hamna hos en utvald återförsäljare, eller läggas upp i vår webbutik under början av 2026.

Men vi kan såklart inte hålla oss! Vi har smakat på allt kaffe och valt ut en duo som vi börjar rosta redan nu.

Senel Campos 

Senel Campos var den första producenten som vi jobbade med i Costa Rica med start 2014. Det första året som Senel började exportera direkt utan att gå via det lokala kooperativet sålde han bara 9 säckar av sitt kaffe. Det var mer än tio år sedan och idag jobbar Senel med sin son Allan och har mångdubblat sin produktion och säljer till rosterier och importörer över hela världen.

De två sorter som vi börjat rosta från don Senel är en våtförädlad SL28 och en honey Catuai. 

Båda finns i vår webbutik, men för dig som vill testa båda två sida vid sida har vi ett paket-pris!

don Senel Washed SL28

Läskande, plommon, citrus, mjuka bärtoner

Senel Campos planterade SL28 på sin gård i Brunca för tre år sedan och de unga plantorna har nu gett sin första skörd. SL28 är en böntyp med ursprung i Kenya. Eftersom kaffe från Kenya har en unik smakprofil som bland annat hänger ihop med böntypen SL28 odlas den på många platser i världen. Här får du chans att testa en Kenyan på semester i Costa Rica!

don Senel Honey Catuai

Krämig, mjölkchoklad, gult äpple, mandel

Vi skulle kunna kalla detta för Senel Campos signaturkaffe. Catuai är en vanlig böntyp i Costa Rica och en plats där klimatet är väl anpassat till honey-processen. I alla år har vi köpt just detta kaffe från Senel Campos men aldrig har det smakat så bra som i år.