Kaffeprenumeration i januari - 25

Kaffeprenumeration i januari - 25 - Kafferäven

God ny påtår önskar vi från Kafferäven och hoppar genast på årets kafferesa som startar i Kenya och Costa Rica. Kaffet vi har valt är aromatiskt, fruktigt och friskt, men på olika sätt. Från Kenya kommer kaffet från paret John och Hannah som driver en liten gård med det stora namnet Nduki Estate. Och från Costa Rica har vi valt kaffe från Mario Marin och hans familj som driver gården Vara Blanca.

Vara Blanca - Kafferäven - Single Origin Coffee


Vara Blanca - Costa Rica

Från Vara Blanca har vi lanserat många kaffesorter av olika böntyp och process. Vi har ofta kunder som frågar efter kaffe från Vara Blanca och det kanske har blivit en favorit hos några av er prenumeranter också. Den här gången har vi valt att lansera ett kaffe från Mario som är bärtorkat av böntypen Milenio.

Vara Blanca - Kafferäven - Single Origin Coffee

När Mario tog över driften av gården Vara Blanca från sin far 2010 hade familjen redan producerat kaffe i över 50 år. Efter några år kände Mario att han ville styra över produktionen till specialkaffe, och sälja direkt till köpare istället för att gå genom kooperativet där de tidigare lämnat allt sitt kaffe. Den nära relationen till köpare som oss, gör att Mario får direkt feedback på sin produkt och kan göra snabba förbättringar i produktionen. En av de stora utmaningarna i skiftet från konventionell produktion till specialkaffe är att den höga kvaliteten kräver att endast mogna bär plockas. Till det krävs både kunskap och arbetskraft. Även förändringar i klimatet på grund av uppvärmningen gör att Mario behöver plantera olika böntyper för att hitta sorter som är tåliga och klarar de plötsliga skiftningarna i klimatet. Att koppa och utvärdera sitt kaffe har blivit en del av Marios arbetsmetod. Det gör att kaffet från Vara Blanca alltid håller högsta kvalitet och bjuder på spännande smakupplevelser.

---
Nduki Estate - Kenya

Nduki Estate är en liten gård i Kenya som vi besökte under en resa 2020, precis när pandemin bröt ut. Gården drivs av paret Hannah och John som bjöd oss på te när vi hälsade på. Efter det kunde vi inte motstå att köpa deras kaffe... Detta är femte skörden vi köper från Nduki Estate. Hannah har en liten butik i anknytning till deras gård där byborna i Gitwe kan handla bröd, ägg och godis. John är pensionerad lärare och att odla kaffe är en del av John och Hannahs plan för att klara pensionen. Förutom kaffe odlar de macadamianötter och avokado och så äger dom några mjölkkor.

Till skillnad från kaffebären från Vara Blanca som torkat i solen vilket bidrar till den fruktiga smaken är kaffet från Nduki våtförädlat. Kaffet är aromatiskt med en fruktighet som drar åt citrus och röda bär. Det är böntyperna SL28, Ruiru och Batian som är anpassade för den Kenyanska jordmånen och klimatet som ger kaffet den speciella karaktären som bara hittas i Kenyanskt kaffe. 

Tack för att ni följer med på vår kafferesa. 

Njut av kaffet och varandra!