Kaffeprenumeration i april - 2025

I april är det inte ovanligt att gå ut på morgonen med frosten krasande under sulorna, luta sig mot en solig husvägg på eftermiddagen och sedan skynda hem med paraplyet flygande i ett piskande yrväder. Vad passar då bättre i kaffekoppen i april än två ytterligheter ur vårt sortiment?
Vi har valt ett klassiskt våtförädlat kaffe från Gloria Rivas i Nicaragua som vi placerat i smakkategori C som står för Comfort. Med toner av nöt och choklad är det ett tryggt och gott kaffe som lever upp till våra förväntningar av vad kaffe ska smaka. I motsats till det kaffet står ett förfermenterat och bärtorkat kaffe från El Salitre i Costa Rica. Det här är ett kaffe av den exklusiva böntypen Geisha, en ranglig och kräsen kaffebuske som kräver mycket omvårdnad och ändå levererar en förhållandevis liten skörd. Men det böntypen kräver i skötsel ger den igen i smak. Geishan är känd för sina eleganta toner av citrus och jasmin, när bären dessutom fermenterats smakar kaffet av tropiska frukter och mogen persika. Det här kaffet har vi såklart placerat i smakkategori E som står för Exclusive, eftersom det både tillhör en exklusiv prisklass men också är en ovanligt smakrik kopp. Ett aprilväder i din kaffekopp alltså, från det väntade och trygga till det oförutsägbara och experimentella. Njut!
Gloria Rivas - Nicaragua
Här ser vi Susanna med Gloria som hon träffade under sin senaste resa till Nicaragua där de koppade årets skörd tillsammans. Gloria Rivas och hennes man Huibert Aguilar köpte sin första bit mark i Mosonte år 2000. Steg för steg har de expanderat och nu sträcker sig deras ägor över 28 masanas, vilket motsvarar ungefär 20 hektar. Endast en fjärdedel är täckt av kaffebuskar som omges av en naturlig skog med ett rikt fågel- och djurliv. Tack vare den höga höjden, den biologiska mångfalden och god skötsel av gården är skadeangrepp som bladrost ovanliga.Huibert är den som driver gården men det är ingen tvekan om att det är Gloria som är chefen. Utöver paret har de tre fast anställda och sysselsätter uppåt 20 personer vid skörd.

El Salitre - Costa Rica
Jhon ”Jhonny” Alvarado och hans familj driver fyra kaffegårdar i regionen Brunca i Costa Rica. År 2015 startade de sin processtationen Corazon de Jesus, med en mycket tajt budget och tidsram. Med hjälp från vänner och familj, och - enligt Jhon - från ovan, klarade de det och därav namnet. När vi besöker Corazon de Jesus möts vi av hela familjen som alla är delaktiga i skötseln av kaffegårdarna och process-stationen. Tillsammans tar dom hand om allt från skörd, efterskördsprocess, marknadsföring och bokföring. Familjen hade en tuff start men nu producerar de över 800 säckar kaffe om året fördelat på de fyra gårdarna.
Böntypen Geisha har en vacker avlång form och en frisk karaktär med blommig doft och citrus i smakpaletten. Den här lotten har genomgått en förfermentering efter skörd vilket innebär att kaffebären läggs i en sluten behållare, t ex en ståltank eller plasttunnor utan syre och jäser innan de skalas och torkas. Den anaerobiska fermenteringen bidrar till kaffets tropiska smaktoner av mogen papaya.
Tack för att du följer med på vår kafferesa!
Njut av kaffet och varandra
- Taggar: Costa Rica Kaffeprenumeration Nicaragua